Akropolis

Vier jaar geleden schreef ik ook al een column over het Zeeburgereiland. De aanleiding was dat de gezellige rafelrand zou worden getransformeerd in een ongezellige Vinex-wijk. Ik was sceptisch. Is er wel behoefte aan nóg een Vinex-wijk in de buurt? IJburg is immers toch ook nog steeds niet afgebouwd? Omdat ik graag mee denk, heb ik, als die rafelrand dan tóch weg moet, twee betere ideeën gedropt. Eén, bouw er woningen voor vluchtelingen. Je kunt er heel veel kwijt op het eiland en zo doet Amsterdam ruimschoots zijn sociale plicht. Twee, laat het nu nutteloze eiland onder water lopen. Je laat alleen een zandstrook boven het water uitsteken en zo heb je eindelijk een definitieve locatie voor strand Blijburg. Drie, bouw er een Koninklijk Paleis en laat de Koning er met zijn gezin wonen. Het is logisch dat het staatshoofd in het belangrijkste stadsdeel van het land woont. Het is onbegrijpelijk dat er met mijn ideeën niets is gebeurd.

Toch vordert in tegenstelling tot andere grote projecten de planning gestaag, sterker: er wordt al flink gebouwd! Maar ik ben nog steeds sceptisch. Op de kavels kun je zelf huizen bouwen. Maar hoe? Er is niet eens een Gamma. Sterker: er zijn helemaal geen winkels en ook geen cafés. Dus de eerste bewoners zullen zich daar een ongeluk vervelen. Oké, de nu nutteloze silo's zijn van een vrolijk verfje voorzien. Maar daar heb je niets aan in een woonwijk. Een woonwijk waar de Sportheldenbuurt het middelpunt van is. Maar wat is nou een Sportheldenbuurt zonder een Johan Cruijffstraat? Een vaas zonder bloemen toch zeker? Er komt ook hoogbouw. Twee torens naast elkaar. Dat alleen al geeft me een slecht gevoel. De hoogste toren, tevens het hoogste gebouw van het eiland, komt ook nog eens Akropolis te heten: dat is Grieks dus die zal wel niet worden afgebouwd.

Maar na uitgebreide research laat ik de scepsis varen. De Akropolistoren wordt een woontoren voor 55+'ers. Dus ook voor 100+'ers. Zelfstandig wonen, eigen regie, zelfredzaamheid, sociale cohesie en civil society zijn de toverwoorden, zo staat op de website te lezen. Dat is, nu de zorg verdwijnt, er nauwelijks meer thuishulp is te krijgen, verpleeghuizen sluiten en ouderen een hele dag moeten wachten voor ze verschoond worden, goed nieuws voor onze oudjes. En er zijn genoeg sportmogelijkheden te bedenken: een rollatorrace rond het gebouw, rolstoelwedstrijden in de lange gangen en bungeejumping vanaf het dak met je neus in het Buiten IJ. Er zijn zoveel ouderen dat de Akropolistoren de hoogste toren van Nederland gaat worden. Waardoor onze moderne toren de uit de tijd geraakte Griekse Akropolis ook nog eens als toeristische trekpleister gaat vervangen!