Bezet

Dit keer geen Sri Lanka, geen afgebrande kerk en geen Forum. Ik wil het graag met u hebben over iets waar ik me al vanaf mijn allereerste herinneringen aan erger: de afzettingen 'BEZET' voorafgaand aan vrijmarkten. Niet eens omdat dit een typisch staaltje van Hollandse strandstoelenassertiviteit is: in een buitenlands vakantiecomplex midden in de nacht een strandlaken op een strandstoel bij het zwembad plaatsen om verzekerd te zijn van de beste plek. Wanneer ik op hetzelfde complex vakantie vier en zij hun bed uitkomen, hebben ze pech: hun strandlaken en de transistor om de handdoek op zijn plaats te houden, ligt dan in het zwembad. Nee, ik erger me vooral aan de timing van het woordgebruik. Kunnen ze zo, rond 4 mei, niet beter het woord GERESERVEERD gebruiken? Ook daar trek ik me niets van aan maar dat roept tenminste geen vreselijke associaties op. Als u nog steeds niet weet waarover ik het heb: ik ga niet verder, gaat u maar terug naar school. Vroeger verkochten, schoolgaande, kinderen hun bagger op deze plekken. Nu verkopen, ongeschoolde, professionele handelaren hun afval op deze plekken.

Nee, ik ben niet zo voor Koningsdag. Want erfelijke troonsopvolging is niet meer van deze tijd en kost de belastingbetaler klauwen met geld. Behalve de Koning juichen we onder meer één van zijn neefjes toe, een snoeshaan die 500 panden in Amsterdam aan de woningmarkt onttrekt en het ook nog in zijn botte harses haalt om staatssubsidie te vragen om de Formule 1 naar Nederland te halen. Om dat gespuis te eren, worden we kacheltjelam en vergiftigen we onszelf met kopvlees afkomstig van de professionele handelaren.
Er zijn wel meer vreemde feesten of manieren om ze te vieren. Zo mag je voorafgaand aan het vrome vasten ongelimiteerd onder een bierpomp en aan tieten hangen. Dat heet Carnaval. En Bevrijding vieren we bij voorkeur bij een muziekfeest met claustrofobische toestanden, het tegenovergestelde van vrij zijn. En voorafgaand aan Pasen hebben we de Passion. De hoofdrolspelers in dit religieuze verhaal zijn meestal atheïsten die dit als een mooie kans zien om hun zakken te vullen.
Maar nee, ik ben geen moralist: wees VRIJ in wat en hoe je het wilt vieren. Zo zal ik zelf beslist gaan vieren als Ajax de Champions League wint. En dat gaan ze doen! Maar dat doe ik intiem, samen komen met wat vrienden. En niet door met honderdduizend andere idioten onze mooie binnenstad te verbouwen om later onze burgemeester te verwijten dat ze te streng is.

Ik constateer dat de feestkalender overvol zit en vooral rond deze tijd, april/mei. Schaf het Koningshuis en dus Koningsdag af. Zo rond september is weer wat feestruimte. Vier dan onze eerste Dag van de Republiek!