Columns

Column van nu

Hier staat altijd een actuele column, iedere keer humoristisch en hilarisch. Na plaatsing op Columns komt de column in de Bibliotheek, de schatkamer van Sowhat?-FUN. Het nieuwe decennium is begonnen: tijd om terug en vooruit te kijken. In mijn nieuwe column doe ik dat over de slechts functionerende dienst van de 10's: de Belastingdienst? Wat nu als er geen Belastingdienst meer zou zijn?...

ABN

Onlangs werden onder leiding van staatssecretaris Snel door de Belastingdienst honderden gezinnen dankzij de case kinderopvangtoeslag volledig geruïneerd. Geld kwijt, partner kwijt, baan kwijt, huis kwijt. Snel vond het allemaal 'reuze spijtig'. Snelweg euh... Snel weg. En er komt snel een nieuwe. Om vrolijk verder te blunderen.
Natuurlijk heeft de Belastingdienst nooit goed gefunctioneerd. In 1983 vulde ik op de vraag: Hebt u kinderen van 27 jaar en ouder waarvan u moreel verplicht bent in de studiekosten te voorzien? 'JA' in. Ik kreeg vijfhonderd gulden heffingskorting terug. Ondanks dat ik 25 was. Maar het afgelopen decennium was het met de Belastingdienst erger dan ooit tevoren.

Zonder volledig te zijn een viertal voorbeelden:

    Al het gehele decennium heerst er een angstcultuur. Medewerkers durven hun meestal ook al zwakbegaafde baas niet tegen te spreken. Dit omdat ze weten dat ze nergens anders aan de slag kunnen.

    In 2013 werd er wat meer zorg- en huurtoeslag aangevraagd dan anders. Zoiets kan, maar nu niet: het ging om Bulgaren in Bulgarije. Weekers, zelf ook bekend met fraude, moest aftreden.

    Niet alleen bij de Rijksbelastingen gaat het mis. In 2013 deelde in Amsterdam de Belastingdienst honderd keer teveel aan woningkostentoeslag uit: komma verkeerd gezet. Een columnist was toen de verantwoordelijke wethouder.

    Tussen 2005 en 2018 ontdook het meest winstgevende bedrijf ter wereld, Shell, voor 8 miljard aan belastingen. De Staat spreekt liever over een deal tussen Shell en de Belastingdienst.

Ziektekostenpremie betalen, ook nog eens eigen risico, en vervolgens zorgtoeslag krijgen: het is ook veel te ingewikkeld. Of kindertoeslag krijgen en het vervolgens terug moeten betalen.
Schaf dus de Belastingdienst af! Geen geblunder meer. Geen ingewikkelde dingen meer. En, vooral, iedereen heeft meer te besteden.
'Maar hoe doe je het dan met de publieke voorzieningen die de Staat vanuit de Belastingen betaalt?', vroeg een econoom me die er nóg meer verstand van heeft dan ik zelf. Nou, gewoon. De postbusbedrijven en multinationals als Shell, Unilever, Prins Bernhard junior hebben al zoveel winst gemaakt door structureel belasting te ontduiken dat zij nu ook wel eens mogen bloeden. Vertegenwoordigers van hen worden te werk gesteld in een administratiekantoor. Zij voeren opdrachten van het ministerie van Financiën uit, maken geld over naar de ministeries. Wie wát betaalt, daar komen ze door samenwerken wel uit: een nieuwe uitdaging voor ze want dat hebben ze nog nooit gedaan.
Het kantoor heet Administratie Beter Nederland, afgekort ABN. Maar ABN bestaat toch al? Dat is toch een bank? Inderdaad. Maar de ABN-AMRO en alle andere banken komen ook in dat consortium. Want ook zij hebben meer dan voldoende geprofiteerd.
En zo gaan we allemaal vrolijk en welgesteld het nieuwe decennium in!


Wil je reageren? Vul dan het Contactformulier in.

Wil je nog meer columns lezen? Ga naar de Bibliotheek