DNA-databank

Alsof het een succesverhaal a la Saddam Hussein betrof, riep de politie al een paar dagen nadat het internationale opsporingsbevel naar Jos Brech was uitgevaardigd enthousiast 'We got him!'.
Maar was het wel zo snel? Welnee, de dood van Nicky Verstappen, waarbij Jos B. verdacht wordt van betrokkenheid, vond twintig jaar geleden plaats. En hij had al minstens vier keer gepakt kunnen worden voor nader onderzoek. Direct na de dood van Nicky, toen hij als 'toevallige passant' langs fietste. In 2002 toen hij aan de politie bekende dat hij pedofiel is en op jongetjes valt. En dit jaar, toen hij niet meewerkte aan een groot DNA-onderzoek. En Nicky had helemaal niet dood hoeven zijn als de politie hem in 1985 niet had opgepakt voor een zedenzaak.
Dat Jos B. gepakt is, is louter en alleen te danken aan een misdaadjournalist die de hele dag bij Pauw, Jinek en DWDD zit. De politie zou zich de ogen uit de kop moeten schamen!

Na zoiets steekt de als-het-kalf-verdronken-is-dempt-men-de-put-assertiviteit weer op. Moet er niet een landelijke DNA-databank komen? Waarin het DNA van werkelijk iedereen zit? Dezelfde assertiviteit als dat een brug in Italië instort of ze voortaan geen betere architecten moeten inschakelen. Of als er weer eens een schietincident in Amerika is of ze het wapengebruik niet aan banden moeten leggen. Of al die tegenstanders op het WK Voetbal van Frankrijk of ze niet slimmer hadden moeten spelen. Of na de moord op Anne Faber of er niet anders moet worden omgegaan met tbs-patiënten. Dan had de moord op haar voorkomen kunnen worden. Net als die op Nicky Verstappen.
Ja, een landelijke DNA-databank. Want dan kun je verdachten sneller opsporen. Dat zeggen behalve de verdronken kalven de mensen die massaal aan hypes op Facebook en Twitter meedoen. Die Charlie zijn als er een aanslag in Parijs wordt gepleegd of Pino als Sesamstraat stopt. Tegen zo'n database zijn vooral mensen die zeggen dat DNA iets van jezelf is. Welnu, ik kan die mensen verzekeren dat je zelf nog een heleboel DNA over hebt als je een klein beetje afstaat.

Tóch behoor ik tot het 'tegen'-kamp. Ik pleit niet voor meer Blauw op straat maar voor meer Kwaliteit op straat. De economie trekt aan, dus werf goede politieagenten en geef ze een goede opleiding. Dan kunnen ze dit soort zaken snel oplossen. Met een landelijke DNA-databank worden ze alleen maar nóg luier.
En, belangrijker, overheid en automatisering, dus ook databases, is geen fijne combinatie. Binnen een mum van tijd is de database toegankelijk voor bijvoorbeeld een castingbureau. Die zoekt dan op mannen van 61 jaar met krullen en een snor. Voor de hoofdrol van een film over het leven van Peter R. de Vries.