Fabeltjeskrant

Op Inktzwarte Vrijdag schoot een racistische idioot vijftig moslims dood. Hulde voor premier Ardern die getooid met hijab liet zien dat wij één zijn met de moslims. Hulde voor Halsema die direct Amsterdamse moskeeën bezocht. En hulde voor al die andere bruggenbouwers. Beslist geen hulde voor diegenen die er, weer eens, een wij/zij-discussie uit wilden slepen. Die nog steeds niet begrijpen dat naast elkaar staan fijner is dan tegenover elkaar.
In Nieuw-Zeeland werd het wapenbezit, eindelijk, aan banden gelegd. Maar triest maar waar: als je een wapen wilt hebben, kom je er wel aan. Dat bleek drie dagen later toen een idioot in een tram in Utrecht, uiteindelijk, vier mensen dood schoot.

Het ging er aanvankelijk alleen maar over of het een terrorist of iemand met relatieproblemen was. Lekker belangrijk: alsof door als dat bekend wordt de doden weer tot leven komen. Het was vlak voor de verkiezingen. Uit Piëteit legde men de campagne één dag stil. Tja. Maar als je dat dan doet, dan moet iedereen mee doen: sta samen. Eén partij deed dit niet: een partij zonder programma, een partij die tweedracht zaait, de partij van de holle frasen. Die partij, Forum voor Democratie, werd de grootste van Nederland. In de overwinningsspeech had Baudet het onder meer over de Uil van Minerva. Ja, ja, Fabeltjeskrant. Al staan ze elkaar daar ook wel eens naar het leven. Voor de zekerheid verkopen Ed en Willem Bever daarom geen wapens. Maar uiteindelijk wordt alles goed gemaakt met een glaasje prik.
De winst van FvD wordt verklaard doordat de kiezer teleurgesteld is in de politiek. Logisch, daar mekkert men alleen maar over het klimaat en doet, bijna, NIETS aan het woningtekort, armoedebestrijding en ga zo maar door. Maar dat zal FvD ook niet doen. En ze zal de gaskraan in Groningen, waar ze ook groot is geworden, ook niet dicht draaien.

De eerste uitdaging van FvD is al die Provinciale zetels vullen. Dat worden LPF- en PVV-taferelen. Een ramp voor de politiek maar smullen voor de columnist. FvD zegt zorgvuldig te hebben gescout. Welnu, het belangrijkste medium was speeddating. Dat doen uitzendbureaus ook al sinds jaar en dag. Vervolgens wordt de uitzendkracht al na één dag door de cliënt eruit geflikkerd. We krijgen bij de Provincies en in de Eerste Kamer dus mensen met een strafblad (misschien iets voor Eurlings?), mensen zonder kennis die snel geld willen verdienen en mensen die denken dat FvD voor Flierefluiten voor Dummies staat. Wat feitelijk ook zo is.
Maar, terug naar de boodschap: sta naast elkaar en niet tegenover elkaar. En doe wat aardiger. Stop je mobiel in je zak als je in de rij van de kassa staat. En groet de buschauffeur. Dat helpt!