Frietkot

In de prehistorische tijd van uw IJopener werd de subsidie in plaats van met stapels formulieren aangevraagd via een kattebelletje aan de verantwoordelijke wethouder van stadsdeel Zeeburg. Je moest nog wél even in een hoorzitting je aanvraag verdedigen. Daar waren we in een paar minuten mee klaar, want we hebben een ijzersterke formule, subsidie weer voor een jaar geregeld! Eén keer was ik te vroeg voor de hoorzitting en maakte zodoende nog een stukje van de politieke mededelingen mee. Daar hoorde ik dat het stadsdeel op zoek was naar een uitbater voor de kantine van Sporthal Zeeburg en het Flevoparkbad. Ik vroeg me af wat patat en frikadellen met politiek te maken hebben. Jaren later toog ik naar Sporthal Zeeburg in een poging voor de IJopener de Pulitzerprijs te winnen met een sfeerverslag van de vlooienmarkt. De kantine gaf een troosteloze aanblik: er gebeurde niets, er was dan ook geen uitbater. Nu, ruim tien jaar na die hoorzitting, heeft stadsdeel Oost een mededeling op internet geplaatst: er is een uitbater gevonden! Er is een uitgebreide selectieprocedure gevolgd. Het winnende concept heeft extra aandacht voor gezonde voeding.

Waarom heeft dit zo lang geduurd? Vanwege de uitgebreide selectieprocedure? Projecten als Fountainhead, Cruquius en de aanleg van IJburg duren mede daardoor ook erg lang. Welnee, dat kan de reden niet zijn: het gaat hier om een kantine! Op internet is helemaal niets te vinden over de geschiedenis. Ik vermoed dan ook dat bij de samenvoeging van de archieven van de voormalige stadsdelen Zeeburg en Oost/Watergraafsmeer alle verslagen over dit onderwerp in dezelfde shredder terecht zijn gekomen als de stukken over muzyQ. En dat iemand jaren later ergens onderin een la een kattebelletje over het onderwerp uitbater heeft aangetroffen en dacht: o ja, dat moet ook nog. Horecaondernemer Nesip Can, de uitverkorene, was in een vorig leven, nog voordat de IJopener bestond ...wethouder Welzijn in stadsdeel Zeeburg. Nee, er is beslist geen sprake van handjeklap: de huidige beslissers in stadsdeel Oost kennen Nesip niet als politicus, want toen moesten ze nog worden geboren.

Maar is gezonde voeding verstandig in een sportkantine? Welnee! WhatsApp en Playstation 4 zijn momenteel veel gewilder dan sporten en zwemmen. Obesitas tiert daarom welig. Vandaar dat verstandige ouders de opgroeiende jeugd naar accommodaties als Sporthal Zeeburg en het Flevoparkbad sturen met als doel gewicht te verliezen. Na een paar uur beulen, wil de jeugd haar inspanningen wel uitbetaald zien. Ze willen patat en frikadellen! En geen speltbrood met humus! Waardoor je over een maand weer op zoek moet naar een nieuwe uitbater. Creëer dus een win-winsituatie. Sluit de kantine en open daar, om meer variaties aan sport te bieden, een fitnessruimte. En zet bij de uitgang een frietkot!