Gelul

Jan Schaefer, voormalig wethouder in Amsterdam, heeft een brug verdiend dankzij zijn oneliner en tevens de meest legendarische uitspraak ooit in de politiek: 'In gelul kun je niet wonen.' De Jan Schaeferbrug is een merkwaardige brug. En dan bedoel ik niet dat die er raar uitziet, dat geldt voor alle nieuwe bruggen, want dat is modern. Nee, ik bedoel dat de weg die in de brug overloopt, dwars door het monumentale Pakhuis de Zwijger heengaat. Dat is een nadeel, want als De Zwijger zwijgt over een gigantische wietplantage daar en de politie komt er achter, dan wordt het pand dichtgetimmerd en kan niemand meer over de brug. Maar dat je het middenstuk van de brug weg kunt halen, is een voordeel. Want dat biedt vele, vele mogelijkheden.

Zo kan wanneer je het middenstuk voor altijd weghaalt Sail continu doorgaan. Iedere dag het reuzenrad, popconcerten, vette happen, shantykoren en, o ja, bootjes. Leuk voor de buurtbewoners en de toeristen en het geld stroomt binnen! En wat doe je dan met het middenstuk? Of liever: wat doe je met de hele brug? Als je het middenstuk simpel kunt verplaatsen, moet je de hele brug toch ook kunnen verplaatsen? Bovendien verdient de legendarische Jan Schaefer meer dan een een brug van een pakhuis naar een yuppeneiland. En dat de brug hier niet nodig is, heeft Sail al bewezen. De overkant is ook zwemmend te bereiken. We gaan de brug exploiteren. Drie seconden nadenken leverde al drie kansen op. Eén: je kunt de brug naast een grote brug elders in de wereld plaatsen die op dat moment wordt gerenoveerd. Dankzij de Jan Schaeferbrug ondervindt het verkeer geen overlast. Twee: het is een prachtig en uniek booreiland, kun je het bovendien inzetten voor baggerwerkzaamheden. Het zal de Nederlandse industrie op zee een extra boost geven. Drie: je kunt er allerlei evenementen op houden die elders ongewenst zijn. Zo staat Appelsap in het Flevopark vanwege milieuactivisten onder druk. Wat denk je van Appelsap op Zee? In de Noordzee of de Waddenzee op de Jan Schaeferbrug? Het is weer eens wat anders en iedereen is blij! Het geld zal binnenstromen!

En voor al dat geld wat binnenkomt, heb ik ook al een goede bestemming. De Kop van het Java-eiland wordt één keer per vijf jaar gebruikt door het reuzenrad van Sail. Verder wordt er heel veel over geluld, maar gebeurd er niets. In de geest van Jan Schaefer: bouw daar woningen. Voor vluchtelingen. Wees solidair. Geef ze in een mooie toekomst in ons prachtige stadsdeel. En zo heeft de Kop eindelijk zijn bestemmingsplan. En dat is geen gelul!