Grot

Dankzij de videoref zullen we ons nog íets van het afgelopen WK Voetbal blijven herinneren. Maar is de videoref een positieve verandering? Beslist niet! Kijk naar de finale. Die werd beslist door een vrije trap als gevolg van een Schwalbe en een penalty als gevolg van aangeschoten hands. Dat vond de scheids in eerste instantie ook. De videoref oordeelde respectievelijk overtreding en echt hands en de scheids nam dit onder druk van een propvol stadion over. Ga af of je eerste indruk, die is juist, zeggen professionele trainers. En weer verloor degene die voetbalde en won degene die alleen maar reageerde. Een strontvervelend toernooi derhalve.
De prijsuitreiking was net zo gênant. Het stortregende, er stonden honderden mensen op het veld en er was maar één paraplu. Die ging niet naar de enige dame op het veld, de charmante in Brabant-outfit gestoken, president van Kroatië. Nee, die werd boven het hoofd van dictator Poetin gehouden. De paraplu- of liever slippendrager koos eieren voor zijn geld: anders zou hij levenslang in de kerkers van het Kremlin worden opgesloten. Net als de actievoerders van Pussy Riot die tijdens de wedstrijd het veld op waren gekomen uit protest tegen de erbarmelijke mensenrechten in Rusland.

Dictator Poetin had vlak na het WK een 'top' met mafklapper Trump. Buikspreekpop Trump 'voetbalde', Poetin 'reageerde'. Omdat Trump zwakker is dan Kroatië en Poetin nóg geslepener dan Frankrijk won Poetin met dubbele cijfers. Positieve watchers noemen de top hooguit een intentieverklaring, realisten zoals ik zeggen: het is alleen om de pers om de tuin te leiden opdat ze er straks ongestraft een nog grotere puinhoop van kunnen maken. En dat geldt natuurlijk ook voor de 'tops' van, vooral, Trump met Kim, drankorgel Juncker en, niet te vergeten, onze eigen Mark Rutte.
Trump en Poetin, ik heb er in de loop der jaren meer dan genoeg over gezegd. Zwarte bladzijden uit de moderne geschiedenis. En gevaren voor de nabije toekomst. Maar zo zijn er nog meer. Zonder volledig te zijn Kim Jong-un, Assad, Maduro, Erdogan, die mafkezen in Zimbabwe, Stef Blok, Halbe Zijlstra.
Als we niets doen, is niet de vraag OF we een Derde Wereldoorlog krijgen maar WANNEER.

Stop onmiddellijk met die waardeloze tops! Ik weet een grot in Thailand waarin je al die zwarte bladzijden uit de moderne geschiedenis op kunt sluiten. Ze mogen er pas uit als ze écht concrete plannen hebben gemaakt om de wereld te verbeteren. Ze voeren de plannen uit in samenwerking met de Verenigde Naties die zijn vetorecht verliest. Eindelijk vrede!
Maar wie ziet toe op het proces in de grot? Wie bepaalt dat ze zo ver zijn dat ze er uit mogen om hun plannen uit te voeren? De videoref natuurlijk!