Hun tijd ver vooruit

Halbe Zijlstra heeft misschien een goede kachel maar hij heeft zéker een allerbelabberdst c.v. Hij heeft voor zijn politieke loopbaan bij Shell gewerkt, u weet wel, dat bedrijf wat heel Nigeria en heel Groningen verpest heeft. De Metalicca-fan vormde bijna in zijn eentje de ultrarechtse flank van de VVD. Als fractievoorzitter zei hij dingen die Rutte wel wilde maar als premier van alle Nederlanders niet kón zeggen. Zo zei hij bijvoorbeeld dat vluchtelingen hier alleen maar komen voor borstprotheses. De anti-diplomaat werd door Rutte beloond met de meest diplomatieke ministerspost: Buitenlandse Zaken. In de intakegesprekken waar Rutte kennelijk alleen dieper inging op de kekke schoenen van de kandidaat-ministers had hij scherp moeten zijn. Hij wist van de uitspraken van zijn paladijn over de datsja van Poetin waar hij niet was en dat hij de uitspraken van wie er wél was ook nog had verdraaid, nog zo'n inktzwarte aantekening op zijn c.v. Het loopt niet zo'n vaart, zei Rutte. Totdat een journaliste eindelijk wakker werd en de beerput open gooide voor het verjaard was. Halbe kom verstrekken, wéér een VVD'er die als eerste moest opstappen. Zoals altijd kon Rutte blijven zitten.

De onlangs overleden Ruud Lubbers heeft een glorieuze c.v. Als een van de jongste ministers ooit, op Economische Zaken, bestreed hij de oliecrisis door te zeggen dat de burgers hun gordijnen maar een uurtje eerder dicht moesten doen. Als langstzittende premier ooit was hij voor kruisraketten maar ook een groot staatsman, zeg maar heldhaftig, vastberaden en barmhartig. Hij werd niet voor niets minister van staat. Maar aan de man die zich zeven keer per dag moest scheren, kleven ook wat vlekjes. Zo was er iets met een familiebedrijf en belangenverstrengeling: is dat niet alleen aan VVD'ers voorbehouden? Na zijn premierschap ging hij als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen naar de Verenigde Naties om 'arme sloebers te helpen' zoals hij het zelf zei. Maar hij kneep ook in vrouwenbillen en moest weg. Niet als groot staatsman, maar juist aan deze zwarte aantekening op zijn c.v. zullen we Ruud herinneren.

Laten we het positief besluiten: Ruud en Halbe waren hun tijd ver vooruit. De aanklacht tegen Ruud met betrekking tot billen knijpen kun je beschouwen als een vroege voorloper op #metoo. En Trump werd vorig jaar benoemd tot founding father van het nepnieuws: ten onrechte, want Halbe was daar al meer dan tien jaar geleden bezig.
Voor Ruud was het billen knijpen niet meer dan een vlekje op zijn glorieuze blazoen. Dus rust zacht, Ruud. Maar blijf van Mies af! En Halbe? Die kan de politiek voorgoed vergeten! Misschien heeft zijn vriend Fred T. een baantje op de bus voor hem!