Ierland

De reden dat de Britten voor de brexit stemden, is dat de meeste Britten werkelijk denken dat ze zonder de EU kunnen. Ze denken nog steeds dat ze de allerbelangrijkste wereldmacht zijn. Maar in wezen is de economische waarde van dit land met een seniele queen aan het hoofd niet groter dan dat van een gemiddelde bananenrepubliek. Het is vergane glorie: Het Verenigd Koninkrijk is een gigantische Efteling midden op zee.
Als je hebt gekozen voor brexit, dan moet je het ook uitvoeren, zelfs dat lukt ze niet. De enige die er écht werk van wil maken, premier Theresa May, wordt tegengewerkt. Iedereen roept alleen maar dat het 'anders' moet. Dit in een gekkenhuis waarin de grootste gek, een alleen maar 'ORDER' roepende mafklapper, de baas is. Als ze de deadline niet halen, en dat halen ze niet, wordt het een harde brexit.

En dat is vooral erg voor het sympathieke Ierland. Het eiland bestaat uit twee delen: Ulster en Eire. Ulster hoort bij het Verenigd Koninkrijk en gaat dus uit de EU. Het is, net als Eire, een vredig volkje. Dat Ulster jarenlang een interne oorlog gevoerd heeft, komt door de Britten aan de overkant. In Eire, wat onafhankelijk is, dus in de EU blijft, zijn ze katholiek. In plaats van de hele dag in de kerk te zitten, stoken ze illegale whisky. Op het mooie groene eiland woont het fijnste volk ter wereld. Dankzij de gezelligheid van de supporters was het Europees Kampioenschap van 2016 nog een beetje aan te gluren. En ze hebben de leukste pubs ter wereld.
Het symbool van Eire is een soort klaverblad. Dat brengt geluk. Maar dat geluk lijkt op. Wanneer er een harde brexit komt, en dat komt er, kan Eire zijn illegaal gestookte whisky niet meer aan Ulster leveren. Want de open grenzen gaan dicht. En wat gebeurt er als men een open grens gewend is en die gaat dicht? Juist: Er komt een Muur. Remember Berlin!

Nee, we kunnen die vrolijke, lieve, arme Ieren geen harde brexit aandoen. Het is immers de schuld van die aan grootheidswaanzin leidende Britten. Geef die vrolijke, lieve, arme Ieren een status aparte binnen de EU. Dus laat ze profiteren van de voordelen van de unie en laat ze niet opdraaien voor de nadelen.
Het is duidelijk dat veel Britten, spijt-op-tanten, naar dit prachtige paradijs zonder grenzen willen vluchten. Ierland, sluit je vliegvelden voor deze sprookjesfiguren. Ze kunnen het dan alleen nog proberen over water. Omdat de Britse vloot ook aan slijtage onderhevig is, zullen ze dezelfde soort bootjes gebruiken als de vluchtelingen op de Middellandse Zee. En hier heeft de EU een belangrijke rol: Geef de Ieren een sterke Kustwacht!