Kwelbuis

Men heeft ingestemd met het pensioenakkoord. Wat dat inhoudt, weet men niet, want het moet nog worden uitgewerkt: bent u daar nog? Dan maar wat anders: het is straks komkommertijd, dan is er niets op tv, nu ook niet trouwens, dus laten we het over de tv hebben.
Met de intrede van de televisie honderd jaar geleden verdween Pim Pam Pet voorgoed achter slot er grendel. De tv was een wonder: bewegende beelden vanuit een andere plaats vanuit een kastje. Een tv was nog peperduur dus het hele dorp kwam bij die ene gelukkige tv-bezitter kassie kijken. Maar waar keek men eigenlijk naar? Naar bagger! Zoals Rikkie en Slingertje en Van Gewest tot Gewest!
We begonnen met één net. Nu bestaat de publieke omroep uit drie netten en hebben we veel te veel commerciëlen. En of dat niet genoeg is, levert de kabel ons ook nog honderden buitenlandse zenders. Net als al die dorpszenders, de zogenaamde regionale omroepen. En wat zenden ze allemaal uit? Bagger!

Toen ik hoorde dat er iets aan gedaan zou worden, was ik blij. Maar het ging alleen over de publieke omroep, drie netten van de pakweg duizend. En niet eens echt inhoudelijk. Niet over het salaris van Matthijs van Nieuwkerk. Niet of Frans Bauer in China net als Zembla educatief is. Niet of Ranking the Stars, net als Pauw, een talkshow is omdat daar ook zoveel in geluld wordt. Niet of LINGO weer terug moet komen omdat onze vorige premier daar dagelijks naar keek.
Nee, de coalitie kwam, net zoals het hele Regeerakkoord is, tot een concessie waar niemand achter stond en wat niemand dan ook kon uitleggen. Ten eerste zullen de meeste reclames, nota bene de meest creatieve stukjes televisie, verdwijnen. Door die gemiste inkomsten kunnen heel veel mooie programma's niet meer gemaakt worden. En NPO 3 wordt een regionale zender. Zeg nou zelf: het is verdomd prettig dat als dorpsomroep Schubbekutteveen op Ziggo uitvalt we via NPO 3 van de Schubbekuttevener kermis kunnen genieten.

Kortom: de hoeveelheid bagger blijft. Bagger op tv is in heel Europa een groot probleem. Dus ligt hier een taak voor Europa met, heel bijzonder, een andere voorzitter dan Timmerfrans. Vervang alle netten door twee en noem ze Europa 1 en 2. Zend hierop het beste uit wat de vele lidstaten te bieden hebben. Werk met ondertitels zodat heel Europa het kan volgen. De voordelen van twee netten zijn dat er alleen goede programma's worden uitgezonden en dat men door het beperkte aanbod weer andere dingen kan doen. Zoals pimpampetten, appen en Playstationen. En, ach, doe ook maar een Europa 3. Voor hen die tijd over hebben. Voor de gepensioneerden!