Schadeprotocol

Vijf jaar geleden noemde ik Groningen het Atjeh van Europa en gaf ik als oplossing voor de problemen dat de provincie dan maar geannexeerd moest worden door Indonesië. Misschien erg flauw maar wat kun je anders van een Randstedeling verwachten voor wie Groningen met de boemeltrein net zo ver weg is als Indonesië met de straaljager? Ook de NAM, moederbedrijf Shell, het kabinet en alle andere Nederlanders trokken zich geen zier aan van de problemen van de Groningers: ver-van-mijn-bed-show. Als de huizen maar lekker verwarmd zijn. Dankzij gas uit Groningen.
Nu, na weer een aardbeving, hebben de Groningers na honderd jaar hun schroom laten vallen en vechten als een #metoo-beweging voor hun recht. Daardoor lijken de ogen van iedereen eindelijk geopend.

De aanloop van de ogenschijnlijke doorbraak was wat moeizaam. Rutte beloofde een soort van oplossing op vrijdag, dat werd een veel latere vrijdag. Een Corry van de Rekels-achtige CEO van de Shell keek bij Jinek nog of ze water zag branden toen ze haar vertelden dat de NAM van de Shell was. Daarna ging het snel de goede kant op. De toezichthouder adviseerde de gaswinning heel erg snel terug te brengen. Minister Wiebes, die in een paar maanden meer aan het probleem heeft gedaan dan Kamp in zijn gehele ambtsperiode en in zijn vrije tijd ook nog eens zijn stem leent aan Bert van Sesamstraat, lijkt met de toezichthouder mee te gaan. Wiebes heeft ook nog eens de NAM, de slager die zijn eigen vlees keurt, uit het afhandelingsproces gehaald. Dit gaat de overheid doen. En dat alles vanuit het nieuwe toverwoord: schadeprotocol.

Maar niet te vroeg juichen, zeggen de Groningers, terecht na al die jaren. Zitten de boerderijen er behalve de huizen ook in? En de grond die schade heeft geleden, want 99% van Groningen is landbouwgrond?
Om een garantie te hebben dat alles goed en snel wordt afgehandeld, is het wijs om het voltallige kabinet naar Groningen te verplaatsen. Gewoon een wijkje in het centrum van de hoofdstad stutten, hier en daar een portrretje ophangen van Wim-Lex, grootaandeelhouder van de Shell, en je hebt een afdoende regeringscentrum. Als er weer eens een aardbeving is, gaan onze ministers dan wel weer wat harder lopen, want dat willen ze geen tweede keer.
De bedoeling is natuurlijk dat er straks helemaal geen gas meer wordt gewonnen uit Groningen. Handel de schade af en laat die mensen met rust. De grootste gasproducent in Europa is Rusland. Sluit met Poetin een deal met gesloten beurs: importeer het Russische gas in ruil met dat je Rusland met rust laat over de MH17. Dan heeft Rutte zijn twee grootste hoofdpijndossiers, Groningen en MH17, ook in één deal opgelost!