Venezuela

Noorwegen gaat bemiddelen in Venezuela. Omdat Anders Breivik net zo veel moorden op zijn geweten heeft als dat er dagelijks moorden worden gepleegd in dit prachtige land? Of omdat er in beide landen veel te veel olie in de grond zit? Het zal wel weer het laatste zijn. Meer overeenkomsten tussen beide landen ken ik niet. Noorwegen vind ik dan ook niet de juiste keuze als bemiddelaar.

De situatie. Sinds 1959 wás de Bolivaarse republiek Venezuela een stabiele democratie. Wás, want de laatste jaren is daar verdomd weinig meer van over. Dictator Maduro voert een waar schrikbewind. Dat heeft hem zelf geen windeieren gelegd maar de economie wél. De prijzen van de olie, hét exportproduct van het land, is enorm gedaald. Voor een biertje, als dat nog te koop is, betaal je vandaag dit en morgen het dubbele: er is een enorme inflatie. In Venezuela is het bovendien enorm onveilig. En er is een gigantische werkeloosheid. Economie, olie, geldwaarde, veiligheid, banen: alles is dus naar beneden gegaan. Is er dan niets omhoog gegaan? Jawel hoor, het ongenoegen en de protesten. Er vinden dagelijks protestvuren plaats in orde van grootte van de vreugdevuren van Scheveningen tijdens oud- en nieuw maar dan door het hele land. Er was een eindeloze stroomstoring, Amerika kreeg de schuld, maar het is gewoon de Venezolaanse Nuon die faalt. Dan is er nog een opponent van Maduro, Guaido. Die zegt een staatsgreep te hebben gepleegd, waarschijnlijk per telefoon, want de volgende dag ging men in Bananenrepubliek Venezuela weer verder met de orde van de dag. Dus met protesteren en de boel kapot maken. Het is logisch dat de gemiddelde Venezolaan, de Juan Modal, het niet meer zo leuk vindt daar. Die gaat met een krakkemikkige boot naar het paradijs: naar Curaçao. Om daar opgesloten te worden in een onmenselijk asielzoekerscentrum. Om van de regen in de drup terecht te komen.

Vanwege Curaçao moet Nederland bemiddelen. En vanwege Frans Timmermans. De bruggenbouwer heeft van een splinter de grootste partij van Nederland gemaakt. Hij wordt zéker voorzitter van de Europese Commissie en als gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie Venezuela, wat hij met zijn capaciteiten er gewoon even naast doet, haalt hij dit land de Unie binnen. Hij brengt welvaart, stabiliteit, rust en banen. Banen in de olie-industrie. Maduro en Guaido werken gebroederlijk samen als opzichter, zij zijn leiding geven gewend. Venezuela blij want werk. Wij blij want de gaskraan in Groningen kan dicht. Maar krijgt Venezuela dan niet met aardbevingen te kampen? Die waren er al want het is een Zuid-Amerikaans land. En onze nieuwe rijksgenoten mogen als beloning ook nog eens gratis met de pont naar Curaçao. Win/win. Of kolonialisme 2.0?