Voortschrijdend inzicht

Herinnert u zich Oscar Pereiro Sio nog? Waarschijnlijk niet. Deze zeer middelmatige wielrenner werd na de diskwalificatie vanwege doping van Floyd Landis als winnaar van de Tour de France 2006 aangewezen. Landis probeerde nog onder zijn straf uit te komen door te zeggen dat hij de Tour op een fles whisky won. Later speelde Landis nog een dubieuze rol door als een NSB'er in ruil voor strafvermindering Lance Armstrong aan de schandpaal te nagelen. Het leek kroonleugenaar Fred R. in de Passagezaak wel.
Het was ook eigenlijk te mooi om waar te zijn: Armstrong was een wel aardige coureur die af en toe een koers won maar pas na zijn genezing van kanker (!) won hij zeven keer achter elkaar de Tour der Touren. Vele dopingzondaars later is daar astmaleider Chris Froome. Hij was hard op weg naar het record van Armstrong maar liep tegen de lamp. Ook dit was te mooi om waar te zijn: In Kenia, waar hij vandaan komt, wordt alleen maar hard gelopen. Hoe nu verder?

Rusland is op elk gebied corrupt dus ook op dopinggebied. Doping in het Oostblok is net zo oud als de weg naar Leipzig toen de molenpaarden uit de DDR alles wonnen wat er maar te winnen viel. Het Internationaal Olympisch Comité riep pas nu heel dapper dat alleen schone Russen mee mogen doen aan de komende Winterspelen in Pyeongchang. Behalve de beeldschone Anna Koertnikova ken ik geen schone Russen. Er zullen dus geen Russen meedoen. Domme chauvinisten zullen zeggen: 'Mooi zo, op deze manier winnen onze schaatsers nóg meer medailles.' Maar sportliefhebbers zullen zeggen: 'Onze schaatsers hebben al zo weinig concurrentie. Nu valt onze belangrijkste concurrent ook nog eens weg. Op deze manier wordt schaatsen net zo spannend als het kijken naar groeiend gras.' Dus: Is dit wel de juiste beslissing?

Voortschrijdend inzicht wordt door bla-bla-figuren gebruikt als reden om eerder genomen beslissingen terug te draaien. Onzin, die gasten hebben gewoon niet op tijd nagedacht. Ik heb er ook heel af en toe last van maar dan is het wel degelijk voortschrijdend inzicht. Vijf jaar geleden schreef ik een column met als conclusie dat doping maar vrijgegeven moet worden. Maar ik ben nu klaar met die schijnheilige dopingzondaars, ik vind dat ze flink gestraft moeten worden. Maar wél op een manier dat er voor de competitie sprake is van een win-win. Want als je ze allemaal uitsluit, kijk je alleen nog maar naar Pereiro Sio's. En dat is net zo spannend als het kijken naar groeiend gras.
Laat de schone sporter eerder starten dan de dopingzondaar. Je kijkt naar de beste sporters, door de wedstrijd in de wedstrijd is het bloedstollend spannend en het systeem is goudeerlijk!