Vuilnisbelt

Verstoppertje spelen is ons natuurlijke gedrag. Dankzij handige uitvindingen als de laptop, de iPad en WhatsApp kunnen we dat nu 24/7 doen. We houden niet van face-to-facecontact. Daarom zitten we massaal op Facebook!
Met Facebook kun je iedereen zonder persoonlijk contact voor je verjaardag uitnodigen, destijds in Haren was dat een groot succes. Met Facebook kun je iemand zijn die je helemaal niet kent zoals Charlie. En je kunt pagina's die je helemaal niet leuk vind Liken. Maar dan heb je er opeens wél een heleboel Facebookvrienden bij. En die zijn veel waardevoller dan echte vrienden. Want je Facebookvrienden verrassen je dagelijks met buxussen in bloei, stinkende poepluiers en kwijlende honden.
O ja, er is ook wel een nadeel. Als je één keer per ongeluk een Russische datingsite heb bezocht, krijg je via Facebook telkens advertenties van blonde Olga's. Omdat ik stemgerechtigd ben, kreeg ik tijdens de afgelopen verkiezingscampagne posts van alle partijen die meededen. Behalve die waarvan ik zelf lid van ben. Dus privacyschending. Oprichter Mark Zuckerberg moest er, weer eens, voor naar de rechter. Je kon aan hem zien dat Facebook groeit: hij kon zich eindelijk een mooi pak permitteren. Maar mede door de privacyschendingen heeft Facebook de dubieuze titel Grootste vuilnisbelt ter wereld van de Grote Oceaan die voor driekwart uit plastic soep bestaat overgenomen.

Maar is privacyschending nou zo erg? Welnee! Het is bovendien zo oud als de weg naar Moskou. In de nog niet zo moderne tijd verkocht de overgrootvader van PostNL adresbestanden die voor de helft uit overledenen bestond. Denk je dat die over privacyschending klaagden? Oké, elke week drie keer Gaston Starreveld van de Postcode Loterij in de brievenbus die reclame maakt voor het redden van kraanvogels in een gebied waar de postcode niet eens bestaat, is privacyschending, maar dat duurt al zo lang dat als het ophoudt we Gaston zouden missen. En ja, straks komt die Sleepwet er tóch. Een gevaar voor onze privacy, zeggen tegenstanders. Maar denk je nou werkelijk dat Erdogan iets gaat doen met de informatie afkomstig uit onze Bonuskaarten?
Er zijn toch veel ergere dingen om ons druk over te maken? Jazeker! Aanslagen in Münster en Toronto. Syrië. Korea. Trump. En wat te denken van het memorabele debat over de dividendbelasting. We slaan toch weer een modderfiguur in het buitenland? Ook al omdat we als voetbalgrootmacht niet naar het WK gaan.

Arjen Lubach riep naar aanleiding van het privacyschandaal zijn drie kijkers op van Facebook af te gaan. Het resultaat was dat er meer gebruikers bij zijn gekomen. Logisch, want buxussen in bloei, stinkende poepluiers en kwijlende honden zijn eerste levensbehoefte geworden. En omdat te vieren, nodig ik Iedereen straks via Facebook uit voor mijn verjaardag!