Waterpret

Sail is in 1975 georganiseerd omdat Amsterdam 750 jaar bestond, eenhistorisch feit. Dit moest dan ook opgeluisterd worden met historie:oude zeilschepen. Ondanks dat zeilboten al sinds 1750 uit de vaartzijn en zeilen ook niet populair is bij de grote massa. Iedereen weetdat de volleybalploeg op de Olympische Spelen in Atlanta een goudenmedaille heeft gewonnen. Maar wie herinnert zich nog de Olympischekampioenen bij zeilen? Sinds 1975 is er veel veranderd. Het OostelijkHavengebied is gebouwd en onder andere daardoor is Zeeburg hetbelangrijkste stadsdeel van Nederland geworden. Sail moet dusgetransformeerd worden tot hét buurtfeestje van Zeeburg, waarbijrekening wordt gehouden met de wensen van de buurtbewoners. Dus geentall ships voor hun deur waardoor ze niet bij hun buren aan deoverkant van het water naar binnen kunnen kijken. En geen situatiewaardoor ze zich toerist in eigen buurt voelen of zich in eendierentuin wanen. Dat wordt natuurlijk wél in de hand gewerkt als dehoogste baas van Sail Jeanette Blijdorp heet. Het moet een feestworden waarbij de buurtbewoners wat terugkrijgen. En dan bedoel ikníet door Feyenoord-hooligans vernielde kades. Sail is pas inaugustus, dus tijd zat om mijn verbetervoorstellen uit te voeren.

Sail moet natuurlijk wél waterpret blijven. De vele toeristen worden direct naar een cruiseschip aan de Passengers Terminal gebracht. Zo lopen ze de buurtbewoners niet in de weg. Ze krijgen een cruise door het havengebied en daar betalen ze dik voor, maar ze krijgen waar voor hun geld! Aan boord worden ze vermaakt door allerlei A-artiesten die in de buurt wonen: Ellen ten Damme, De Dijk, quizmaster René Arnoldi en ga zo maar door. Er wordt aangelegd op strand Blijburg van waaruit ze de vorderingen van IJburg kunnen bekijken. Ze varen langs en tussen de vele eilanden van het Oostelijk Havengebied door. Wellicht moeten de kanaaltjes op Java-eiland hiervoor iets verbreed worden. Voor de sportievelingen zijn er speedbootraces op het IJ. Waterfietsen kunnen worden gehuurd, maar pas wél op voor de speedboten de... cruiseschepen. Tijdens het buurtfeestje kan de buurt zelf prima voor de catering zorgen, dus geen dure raspatat en naar plastic smakend evenementenbier inhuren. Topzaken als Kwalitaria en de Keurslager bevoorraden het festival, laten toeristen dubbel betalen en voor de buurtbewoners is het gratis: het is hun feestje! Alleen op deze manier gaat Sail met de vaart der volkeren mee.

Ten slotte wordt de naam veranderd. Sail heeft niets meer met zeilboten te maken. Het wordt Sale, want er wordt flink verdiend. De winst gaat naar de door de crisis getroffen buurtbewoners, zodat ze hun peperdure appartement tóch nog kunnen aflossen.