Weinig Memorabel

Weet u het nog? In oktober vorig jaar werd eindelijk het nieuwe regeerakkoord gepresenteerd. Rutte zei dat iedereen er op vooruit zou gaan. Uit nadere bestudering blijkt dat er maar een paar groepen echt op vooruit zouden gaan: de graaiers uit de semipublieke ruif dus bankdirecteuren als Hamers, de graaiers uit de publieke ruif dus ambtenaren die meer verdienen dan de balkenendenorm en brievenbusfirma's zoals die van de Rolling Stones en U2.
Dan had je ook nog de grote bedrijven. Voor hen zou de dividendbelasting worden afgeschaft. Dividend is winst van bedrijven die wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. Het vreemde was dat dit uit de lucht was komen vallen: geen van de coalitiepartners had dit in zijn programma. Nóg vreemder was dat niemand wist hoe het erin kwam. Na wat weglachen van Rutte bleef het afschaffen gewoon staan.
Ondertussen vestigde Unilever zijn hoofdkantoor in Nederland. Ja, het afschaffen van de dividendbelasting werpt nu al zijn vruchten af, kraaide Rutte het uit van plezier. Maar de verhuizing levert nul komma nakko aan banen op. Het afschaffen blijft dus een kostenpost van 1,4 miljard euro.

Weet u het nog? Opeens kwamen de media met dat er wel degelijk memo's waren waarin de afschaffing ter sprake kwam. Welnee, ze lagen in ieder geval niet op de hoofdtafel, lachte Rutte het weg. Was het zo weinig memorabel? Welnee, want toen de aantijging concreter werd, kregen de betrokkenen opeens hun geheugen terug. Logisch ook: Memo's zijn een stuk groter dan Bonnetjes, die verdoezel je niet zomaar. Ze zaten dus weer eens kneiterhard te liegen.
Het resultaat van een tenenkrommend debat, het niveau van mijn gesprekken met kat Miepie is veel hoger, was hooguit dat we een heel klein beetje meer weten. Het ene ministerie adviseerde de afschaffing, het andere niet. Maar het waren de grote bedrijven die Rutte, de loopjongen van het grootkapitaal, overhaalden het op te nemen. Diezelfde Rutte trouwens waarvan het mij zou niets verbazen dat als zijn aan alcohol verslaafde buurman iets over zijn moeder wist gratis bier in het zorgpakket in het regeerakkoord had laten opnemen. Ondanks de wanvertoning van al dat gestuntel mocht het kabinet aanblijven. En blijft het afschaffen van de dividendbelasting gewoon staan: de coalitie is nu eenmaal groter dan de oppositie.

Moeten we de Grondwet niet een keer aanpassen dat bij op een dergelijke schaal liegen en bedriegen het kabinet linea recta naar huis wordt gestuurd? We slaan een modderfiguur, deze tenenkrommende affaire kan ik niet aan mijn buitenlandse vrienden uitleggen. Net als dat we niet naar het WK Voetbal gaan. Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: we hebben tijd zat om tijdens dit Oranjeloze WK naar de stembus te gaan!