Zeeland

Zeeland is de mooiste provincie van ons land. En de leegste. Racisten die continu roepen dat Nederland vol is, zijn nooit in Zeeland geweest: wanneer je door het prachtige landschap rijdt, zie je overal plekken waar je met gemak een stad zo groot als Almere neer kunt plempen. Dat moet je alleen niet doen, want anders is Zeeland niet meer de mooiste provincie van ons land. In Zeeland heb je overal prachtige monumenten, exquise visrestaurants en leuke dorpjes van één straat met alleen maar een kaaskraam. In Zeeland is het toerisme nog authentiek en kneuterig en zie je geen bierfietsen en Nutella-shops. Behalve de mooiste is Zeeland ook de belangrijkste provincie van ons land: zonder de Deltawerken zou ons land verdronken zijn en Duitsland aan de Noordzee liggen. De qua grootte tweede plaats van Zeeland is Vlissingen, de geboorteplaats van VOC-held Michiel de Ruyter.

En naar Vlissingen willen ze, terecht, de marine verhuizen. Want de huidige kazerne in Doorn, wat niet aan zee ligt, is uitgewoond en Vlissingen is een logische nieuwe plek want dit op twee na grootste havengebied van Europa ligt aan zee. Maar de mariniers willen niet verhuizen. Ze mekkeren over de afstand, terwijl de afstand tot hun werkterrein, de zee, daar erg klein is. Ze mekkeren dat hun huizen daar straks onverkoopbaar zijn. Ook dat is onzin want de huizen in Zeeland zijn vijf keer zo goedkoop als in de Randstad dus wie wil níet in Zeeland wonen? Ze mekkeren over dat hun vrouwen daar geen baan kunnen vinden. Ook onzin, want het toerisme tiert, het hele jaar door, zo welig dat de Zeeuwse meisjes nu Poolse meisjes ronselen om het te kunnen bolwerken. En ten slotte mekkeren ze over dat de grond waar het complex wordt gebouwd, vervuild is: als het de Landmacht was, zou ik die klacht kunnen begrijpen, maar mariniers zitten op zee. Het tot staatssecretaris gepromoveerde Tweede Kamerlid en lichtgewicht Barbara Visser heeft het maar zwaar met al dat gemekker.

Er zijn twee mogelijkheden. In het kader van met onwillige honden is het kwaad kersen eten, ruil je de Doorn-mariniers in voor de Engelse mariniers die tijdens zijn staatsbezoek daar voor onze koning Wim-Lex zo'n enthousiaste oefening op het schip de, jawel, Zeeland hebben gegeven. Bijkomend voordeel is dat ze al Engels spreken en dat is in zo'n toeristische provincie beslist een pre. Maar ik pleit voor het opheffen van het Korps Mariniers. Sinds de VOC-tijd voeren we geen oorlogen meer op zee. Voor de Doorn-mariniers is vast wel ander werk binnen Defensie. Er is nog genoeg Chroom-6 verf over om de kazernes een vrolijk kleurtje te geven. En anders kunnen ze altijd nog papier prikken in het Doornse Gat.