Boycot

De tv-babbeltafels zitten weer vol met allerlei onderwerpen die niets met de oorlog te maken hebben. Zoals over Rutte die als Thuisbezorgd zijn maaltijd heeft bezorgd het sms’je wist. En alle coronavirologen laten op tv hun glas wijn weer bijschenken. Nu vanwege het apenpokkenvirus. Je wordt er niet ziek van maar je kunt er wél dood aan gaan, aldus de deskundigen.
Maar de oorlog woedt heviger dan ooit! Er vallen duizenden slachtoffers en steden worden verwoest. Zelensky probeert tevergeefs te krijgen wat hij wil. En ondertussen maakt hij ruzie met Mariëlle Tweebeeke: Oekraïne is niet corrupt, integendeel zelfs. Er komen scheurtjes in de zo goed begonnen samenwerking op mondiaal niveau. En Rusland, lees Poetin, doet maar wat. Hij raakt steeds geïsoleerder.

De geïsoleerde positie toont zich het best in de kaart van landen rond de Baltische Zee. Finland en Zweden voelen de Russische dreiging en willen NAVO-lid worden. Dat zal wel lukken, al ligt Turkije via Erdogan, oftewel de Poetin van de NAVO, dwars. Dan liggen verder rond de zee bijvoorbeeld de Baltische staten, zo is gelijk de naam van de zee verklaard, en Polen, allemaal NAVO-lid. Dan ligt daar ook een piepklein stukje Rusland, zo groot als de provincie Utrecht, afgesloten van het vasteland. Kun je die situatie vergelijken met de Galliërs uit het dorpje van Asterix die dapper stand houden? Jazeker, want ze hebben een gaskraan en die draaien ze dicht!
Nu is Nederland aan de beurt. Na het dichtdraaien kreeg ik een mail van mijn energiemaatschappij: ‘U zit goed! Uw energietarieven dalen!’ Ze zijn wel vaker in de war geweest. Ik zal deze nieuwe gigantisch energiestijging straks wel merken.
Hoe gaan we dit oplossen? We hebben een klimaatdrammer als verantwoordelijke minister maar van energie heeft hij aanmerkelijk minder verstand. GasTerra is verantwoordelijk voor de inkoop van gas. Daar zit Shell ook in: Shell is verantwoordelijk voor dat Nigeria een van de armste landen van Afrika is en dat Groningen een wingewest is geworden. Groningen? Is dat niet die provincie waarvan beloofd is dat de gaskraan wordt dichtgedraaid?... Wedden om een FEBO-maaltijd dat dit wél gebeurt? Hoe dan ook, als er niet snel wat gebeurt, gaat er straks 80% van mijn inkomen naar mijn energierekening.

Ja, ik ben weer lekker over mijn eigen problemen aan het mekkeren. Maar veel belangrijker: ik hoop voor Oekraïne dat de oorlog heel snel voorbij is.
Precies 35 jaar geleden landde de 18-jarige Duitser Mathias Rust met een sportvliegtuigje op het Rode Plein. Hij landde daar naar eigen zeggen om vrede te brengen. Niet heel erg geloofwaardig, want twee jaar later werd hij veroordeeld vanwege poging tot doodslag. Zou een sportvliegtuigje vol witte vredesduiven misschien helpen om de wereldvrede te herstellen?...