Duiders

De ene crisis, corona, heeft plaatsgemaakt voor de andere ramp. Kuipers, Gommers, Koopmans en uiteraard Osterhaus vormden twee jaar lang het testbeeld van de talkshows en hebben hun zakken gevuld met de pandemie. Vanwege de oorlog in Oekraïne hebben ze plaatsgemaakt voor een nieuwe categorie: de Duiders. Gasten die regelmatig aanschuiven zonder volledig te zijn. De nummer 14 onder de duiders, Mart de Kruif, oud-commandant der landstrijdkrachten. De herrijzenis van Arthur Docters van Leeuwen, Pieter Cobelens, voormalig hoofd Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Oud-commando Ray Klaassens, tegenwoordig drill instructor in een amusementsprogramma. En de zelfgenoegzame Rob de Wijk, geschiedkundige en deskundige internationale betrekkingen en veiligheidszaken. Wat opvalt is dat al deze duiders niet meer actief zijn, dus, waarschijnlijk, verouderde kennis hebben. Behalve De Wijk dan, maar die zit de hele dag op kantoor behalve als hij in zijn bolide Zoetermeer onveilig maakt. Bovendien Duiden ze slechts, ze vertellen nauwelijks wat er moet gebeuren.
Af en toe worden de Duiders weer even in hun hok gestopt. Bijvoorbeeld als er iets met een kaars is. Dan valt de hele goegemeente onder leiding van Angela de Jong over hen heen. Alsof er geen oorlog in Oekraïne is.

Voor degenen die geen zin hebben om uren voor de tv te zitten, en er zelfs dan nog geen touw aan vast kunnen knopen, zal ik de situatie even simpel duiden. Rusland begaat oorlogsmisdaden, Oekraïne houdt dapper stand, maar voor hoe lang, want Rusland is een stukje groter. Er wordt door optimisten gesproken over een EU- en NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne. Maar het is geen broodje kroket wat je weggeeft, en, hoe sympathiek ook, Oekraïne staat erg hoog op de lijst van meest corrupte landen, en, nog belangrijker, honoreer je het verzoek dan breekt er zéker een Derde Wereldoorlog uit. Ondertussen slaan de landen de handen in elkaar, maar ze komen niet meer los: er wordt nauwelijks nog wat gedaan. En hoogwaardigheidsbekleders gaan naar Poetin. Waarom? Om Wodka te drinken? Ze bereiken in ieder geval niets. Hadden we nog maar Koffie. Kofi Annan.
En Nederland? Omdat het nou eenmaal zo afgesproken is, heeft de minister van Financiën geruild met de deskundige minister van Buitenlandse Zaken. Resultaat: nu twee ondeskundige ministers. Om van de minister van Defensie die verantwoordelijk is voor de ellenlange kabinetsformatie maar te zwijgen. En dan trekken we ook nog een sanctiecoördinator uit het bejaardentehuis die onzichtbaar is.

Maar wat moet er nou Gebeuren? Ik zou het ook niet weten. Dat wil ik graag van de Duiders horen.
Zeker deze dagen denk ik er vaak aan: in vrijheid leven is het allerbelangrijkste. De oorlog moet dus snel afgelopen zijn. We moeten in plaats van een kaars ergens insteken met zijn alleen een kaars aansteken!