Stikstofwappies

Het allereerste grote complot was de kruisiging van Jezus. Complot denken is daarna eigenlijk niet meer weggeweest. Zo bestaan er met betrekking tot de moord op Kennedy meer theorieën dan dat er bomen in het Amsterdamse bos staan. Tegenwoordig noemt men complotdenkers wappies. Zoals de coronawappies. Die corona ontkennen. En zeggen dat het komt door G5. Onder aanvoering van hun grote voorganger Willem Engel. Of in het buitenland door Trump of Bolsonaro.
Corona is voorbij, althans: ik zie Ab Osterhaus niet meer bij Op1. We hebben nu stikstof. Caroline van der Plas is een stikstofwappie. Ze ontkent de bevindingen van het RIVM, ze bagatelliseert het probleem en het ligt niet aan de boeren. Net als Farmers Defence Force. De ‘verdedigers’ die met hun trekkers gemeentehuizen platwalsen. Die gier op snelwegen gooien zodat de hele boel verstopt. Die politiebusjes in elkaar trappen. Die ministers thuis bedreigen. Die misschien binnenkort aanslagen plegen. Wappies, of het nu corona, stikstof of apenpokkenvirus is, zijn een grote minderheid. En dat is precies de reden dat de BoerBurgerBeweging (BBB) nu de tweede partij van het land is.

Maar de stikstofwappies hebben er wél voor gezorgd dat de boeren, ook de goede, hun sympathie kwijt zijn. Aangewakkerd door die andere extreme groep, laten we ze de antiwappies van D66 en GroenLinks noemen. Die van alles op de sociale media roept met als strekking: RIVM heeft gelijk, de boeren niet en het klimaat mag niet, net zoals destijds Jezus, aan het kruis. En iedereen papegaait elkaar lekker na.
Maar natuurlijk ligt de waarheid ook hier niet bij wij/zij maar ergens in het midden. De boeren zijn decennialang letterlijk uitgemolken door de drie B’s: Bestuur, Bank en Betweter. Ja, ze krijgen nu een ‘onafhankelijke’ bemiddelaar. Maar laat die nou nét een antiboerenstikstofrapport hebben geschreven en de architect zijn van dit antiboerenkabinet. Tja.

Nee, ik verwacht niet dat vanwege onder meer Farmers Defence Force en de ‘onafhankelijke’ bemiddelaar de goede boeren nog een eerlijke kans, een goede compensatie, krijgen. Bovendien liggen er nog tal van andere prioriteiten. Zoals bouwen, bouwen, bouwen waaraan ijdeltuit Hugo de Jonge nog verrekt weinig heeft gedaan.
Wat dan? Ik stel voor dat alle maar dan ook alle boeren met hun trekkers naar Oekraïne gaan. Dat is beslist win/win. De Russen hebben nog nooit zoveel trekkers gezien. Dat is zéker angstaanjagend, de Russen trekken zich terug en geven zich over. En als compensatie krijgen ze landbouwgrond. Veel meer dan hier want Oekraïne is veel groter. En ze verdienen lekker want ze exporteren naar Nederland. En als het daar weer koek en ei mee is ook naar Rusland. En ze kunnen daar gewoon blijven: Oekraïne kent geen stikstofprobleem want er is ook geen corruptie.