Weer Qatar

Qatar speelt al een poosje. In 2010 ging mijn site sowhatfun in de lucht en begin 2011 plaatste ik op de pagina Column van nu mijn allereerste actuele column. Die ging, je raadt het al, over Qatar, wat vlak daarvoor het WK 2022 toegewezen had gekregen. Ik schreef daarover:
Op voetbalgebied stelt Qatar helemaal niets voor. Ook hier is de overweging geld, in dit geval oliegeld. Of is het omdat de FIFA-president net als de bevolking van Qatar homo's haat?

Vreemd dat het niet is teruggedraaid: sowhatfun moest nog wat aan de weg timmeren, was nog niet zo bepalend als nu, maar met al jarenlang uitgaven als de Kerstkrans was ik al toonaangevend in medialand. Behalve homofoob en mensenrechten schendend kwam er nog een klein dingetje bij om terugdraaien te rechtvaardigen: er zijn duizenden doden gevallen bij de bouw van de stadions. De Qatari geven dat nu zelf ook toe, alleen FIFA-baas Infantilo blijft het hebben over drie doden: gevalletje Specsavers?
Wat ook vreemd is: tussen mijn column en pakweg twee maanden geleden, dus elf jaar, is er, bijna, met geen woord gerept over of dat WK in Qatar wel kon. En pakweg twee maanden voor dat WK zitten alle talkshows, Op1, Jinek, DWDD… o nee, die niet meer… vol met dat ene onderwerp: kan dat WK in Qatar eigenlijk wel?
Ach, je kunt het nu ook niet meer terugdraaien. Maar moet je dan een delegatie sturen? Natuurlijk: ze hebben Gas, dat is nu handig. En dan sturen ze een minister die net zo onbekend is in Qatar als in Nederland, een die het energieprobleem van een tafeltennisclub niet kan oplossen, sterker: wegloopt bij een vergadering daarover want ze moet met het vliegtuig naar… Qatar. We hebben dus geen deal gesloten. En dan zit ze daar heel dapper met een minuscuul protestspeldje die nog afgedekt is door een shawl terwijl haar geen-gesprekspartner met een band openlijk de Palestijnse zaak steunt. En een vriend van me die Arabisch spreekt, zegt dat hij op de tribune Qatari zag zitten met ‘We haten homo’s’ op hun gewaad.
Ja, ik houd van voetbal. Ik kijk dus. Ik denk ook dat emir Tamim bin Hamad al Thani er geen nacht wakker om zal liggen als ik niet kijk. Of WE wereldkampioen zijn geworden, is op moment van schrijven nog niet bekend.

Maar wijs nooit meer dit soort toernooien toe aan landen als Qatar. Of Rusland en China. Alleen beschaafde landen mogen in aanmerking komen. Organisaties als FIFA en IOC hebben zich ondertussen handelingsonbekwaam getoond. Laat dus deze beslissingen voortaan over aan organisaties als Amnesty International of Verenigde Naties. En beloon ook eens landen die wat pech hebben. Dus welkom in 2026 in Oekraïne!