App

Nieuwe tijden, nieuwe ijdeltuiten: Peter R. de Vries heeft plaats gemaakt voor Ab Osterhaus. Andere tijden, andere begrippen. Zoals Anderhalvemetersamenleving, Intelligente lockdown en het Nieuwe Normaal. Tijdens een Tussenweek, ook weer zo'n nieuw begrip, kwam Hugo de Jonge, een andere ijdeltuit, met een nieuwtje: er komt een corona-app! Daarop kun je zien of je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest. Direct ging heel Facebook (?) en Twitter (?) los want de privacy komt in gevaar (?). Het grappige is dat die app er nog niet eens is. Er is een soort Idols uitgeschreven en de beste wordt gekozen. De overheid doet zelf niet mee want overheid en technologie/automatisering gaan niet samen. Zelf zou ik, denk ik, geen moeite hebben met zo'n app: het leven van anderen en mezelf redden gaat voor mij boven privacy. Maar ik heb geen smartfoon: ik heb geen zin in al die appjes van collega's uit het buurthuis dat de afwas weer niet gedaan is en zo. Ik heb begrepen dat ze zelfs in een gezagsgetrouw land als Zuid-Korea al helemaal kutjedol worden van al die bliepjes van de corona-app. En ja, misschien is er wel een eenvoudigere oplossing: ik roep de mensen met corona graag op om thuis te blijven.

Iets anders wat ook met apps te maken heeft is de uitrol van het nieuwe telecomnetwerk 5G. Dit gaat 4G vervangen. Net zoals Windows 10 Windows 7 heeft vervangen en PlayStation 4 PlayStation 3. Kortom: veel revenuen voor de bedrijven en weinig extra voordeel voor de klant. Nu zijn er veel mensen die denken dat G5 en corona verband houden. G5 is immers ook in Wuhan, de bron, in gebruik genomen en zendmasten zijn fijne schuilplaatsen voor vleermuizen. Maar wees gerust: het gaat hier om complotdenkers. Dezelfde mensen die denken dat de werkelijke afstammelingen van Willem van Oranje een paar berooide Schotten zijn die in een hutje aan het Loch Ness-meer wonen. Of dat Kennedy door Hollywood is vermoord omdat hij een negatieve invloed had op de filmcarrière van Marilyn Monroe. Dus steken ze de zendmasten maar in de fik. Of zouden het gewoon pyromanen zijn die de afgelaste Haagse vreugdevuren hebben gecompenseerd?

Ik ben blij voor de kinderen dat ze weer buiten mogen spelen. Ik vind het sneu voor de senioren in verzorgingstehuizen dat ze nog steeds geen bezoek mogen krijgen. En voor de topman van KLM dat hij zijn welverdiende bonus niet krijgt. De meeste mensen houden zich goed aan het Tijdelijke Abnormaal, maar zoals altijd zijn er de gebruikelijke hufters. Zo erger ik me groen en geel aan die hipsters, altijd baardje, bril en knotje, die opeens stil staan, de hele stoep blokkeren en dan rustig gaan... appen.