Bastille

Daar waar het in Nederland allang verboden is, bestond het presidentschap van Trump uit vier jaar illegaal en grof vuurwerk. Met als apotheose een explosie vergelijkbaar met die van de vuurwerkramp van Enschede. Met als slotakkoord de bestorming van het Capitool waarvoor zijn hersenloze fans terecht zware straffen kregen maar de ophitser onterecht vrijuit ging.

Omdat het Capitool een democratisch bolwerk is, wordt de bestorming historisch genoemd. Zijn er raakvlakken met die andere historische bestorming, die van de Bastille? Driewerf neen! De bestorming van de Bastille luidde het begin in van de Franse Revolutie die het land zoveel goeds bracht. De bestorming van het Capitool was de ondergang van de zo verguisde Trump. De Bastille werd in gang gezet door een Stotteraar, het Capitool door een Twitteraar. 14 juli is in Frankrijk nog steeds een nationale feestdag, 6 januari zal dat in Amerika nooit worden.
Nee, de bestormers van het Capitool hebben meer raakvlakken met de Avondklokrelschoppers, nu al het woord van het jaar. Niet te verwarren met de min of meer vreedzame Coronawappies. De relschoppers met het IQ van een snel gekookte slak zoeken altijd en overal aanleiding om te rellen. Of het nu een voetbalwedstrijd, een jaarwisseling of een avondklok is. Gewapend met wapens, stenen en vuurwerk gaan ze de onvoorbereide politie en onschuldige winkels te lijf. Vechten, plunderen en vernielen. Daardoor maken ze het voor goedwillenden alleen maar erger. En de media helpen ook niet mee. Die hebben alleen maar aandacht voor de Avondklokrelschoppers. Ze hebben nog steeds niet in de gaten dat hoe meer aandacht hoe meer potentiële relschoppers ontwaken. Door deze aandacht kan positief nieuws het wel vergeten. Zoals de nieuwe theatershow van Guido Weijers, de onverwachte winst in De Slimste Mens van Snollebolleke Rob Kemps en de opening van het Museum op Sowhat-FUN. En ook op andere coronafronten gaat het gigantisch mis of schiet het niet op. Desondanks verkondigt mooiweer-minister De Jonge van het vanwege ook ander geblunder demissionaire kabinet trots dat we qua vaccinaties voor lopen op Bulgarije. Een land dat is gedegradeerd uit de Keukenkampioendivisie. Gevolg van dit alles is dat het allemaal nóg langer duurt en de maatregelen alleen maar strenger worden.

Doordat Joe Biden president van Amerika is geworden, wordt er weer wat meer aan het klimaat gedaan. Maar dat is absoluut niet genoeg. Vroeger had je projecten zoals het Amsterdamse Bos waarin werklozen voor hun uitkering moesten werken. Ontwikkel zowel in Amerika als in Nederland dergelijke projecten. Laat de Capitool-bestormers en de Avondklokrelschoppers daar met een schep in hun hand hun zonden overdenken. Wijs corona-ontkenners als Trump en Baudet aan als opzichters. De laatste heeft tóch niets meer te doen want hij is klaar met zijn partij.