Columns

Column van nu

Hier staat altijd een actuele column, iedere keer humoristisch en hilarisch. Na plaatsing op Columns komt de column in de Bibliotheek, de schatkamer van Sowhat?-FUN. Dit keer over hoe we om moeten gaan met excuses, uiteraard naar aanleiding van het slavernijverleden.

Excuses

Na in het verleden af en toe mondjesmaat wat protesten was de Zwarte Piet-discussie er opeens ruim tien jaar geleden in volle hevigheid en is nooit meer weggeweest. Ik verbaas me al niet eens meer over de plotselinge opkomst van dergelijke discussies: hypen is nou eenmaal een grote hobby van Nederlanders. Tegenstanders voelen zich gediscrimineerd, voorstanders willen de traditie handhaven: dus polarisatie. Over de ruggen van kinderen want ze snappen niet dat ze op deze manier een kinderfeest verpesten. Die het werkelijk een worst zal zijn welke kleur Piet heeft.
Mijn standpunt is dat alleen al het Gevoel van discriminatie, al is het maar bij één persoon, belangrijker is dan het vasthouden aan een traditie. Dus afschaffen.
Maar ik verwacht dat deze discussie er over pakweg 150 jaar nog in volle hevigheid is.

Na in het verleden af en toe mondjesmaat wat protesten was de Slavernij-discussie er opeens ruim tien jaar geleden in volle hevigheid en is nooit meer weggeweest. Nog niet zo lang geleden roemde Jan Peter Bak Ellende de VOC-mentaliteit. Maar gasten als J.P. Coen, vrolijk bezongen in oubollige liedjes, en Michiel de Ruijter, ook nog gespeeld door de oubollige Frank Lammers, waren mede verantwoordelijk voor het slavernijverleden. Toen kwam de discussie: moet je niet al die scholen, bruggen en straten hernoemen? Ik vind van niet, het is een deel van je geschiedenis. Maar plaats het wél in kaders: vertel ook over hun misdaden. Vertel het eerlijke verhaal over het slavernijverleden. Dat geldt voor veel meer dingen. Vertel op school wat er werkelijk in Nederlands-Indië is gebeurd.
Nu, na 150 jaar, willen de nazaten van de slachtoffers excuses. Dat hebben ze intussen gekregen. Maar wees nou eerlijk: wil je er aan bijgedragen hebben, dan moet je minstens 170 zijn en dat is niemand. Toch: als de nazaten er tevreden er mee zijn, dan heb ik er vrede mee. Komma.
Maar ze willen meer. Die Komma is onder meer dat het woord neger niet meer gebruikt mag worden en Zwarte Piet uit het publieke domein moet verdwijnen. Maar hoe wil je dat handhaven? Door 100.000 BOA’s in te zetten? Nee, besteed dat geld aan zaken als Toeslagen-ellende en Groningen! En, heel eerlijk, af en toe denk ik weleens dat de politiek het slavernijvraagstuk prima uitkomt: dan hoeven ze niet aan de slag met de brandende zaken van nu.

En die Toeslagen-ellende en Groningen? Moet je daar over 150 jaar excuses voor aanbieden? En in het buitenland? In Qatar over 150 jaar excuses aanbieden voor de gevallen slachtoffers bij de bouw van de stadions? Nee, biedt direct excuses aan! Of liever: maak die fouten niet, dan hoef je ook geen excuses aan te bieden.Wil je reageren? Vul dan het Contactformulier in.

Wil je nog meer columns lezen? Ga naar de Bibliotheek