Crimineel

Ons dorpsfeestje, het zesjarig bestaan van buurthuis Archipel, mocht niet doorgaan als er meer dan dertig bezoekers zouden komen: coronaregels. Het is dus logisch dat een evenement als Lowlands met 60.000 bezoekers ook niet door mocht gaan. Maar het is een feit dat het kabinet een branche die op sterven na dood is om zeep helpt, ze kijken niet op of om als die branche met een demonstratie de noodklok luidt. Wel weer logisch is dat de Formule 1 met 70.000 bezoekers gewoon mag doorgaan. Want er is een prins bij betrokken. Om het te verantwoorden noemen ze Hutjemutje 70.000 opeens een Geplaceerd evenement.
Prins Bernhard senior zorgde er destijds al voor dat de bouwstop werd opgeheven en kreeg nog geld op de koop toe. Hij deed alles maar dan ook alles buiten de wet om. Maar vergeleken bij zijn kleinzoon Bernhard junior is hij een vrolijke schavuit. Junior is de huidige eigenaar van het circuit. Hij bezit, ongetwijfeld vanuit onheus verkregen geld, half Amsterdam. Maar hij gebruikt de woningen in de stad met de grootste woningnood niet om er in te laten wonen, maar puur om te speculeren. Deze nietsontziende crimineel behoort dus in de bak.
Maar niets hoor, hij gaat vrolijk verder. Of de artiesten tijdens de Formule 1 maar voor niets willen optreden. Dat is goed voor hun publiciteit. Waarschijnlijk kan hij ze niet betalen want al zijn geld zit in de huizen. Maar Prins Poen verdient op zijn minst twee keer levenslang.

Sinds 9/11 is het in Afghanistan oorlog. Amerika moest en zou Osama bin Laden, verantwoordelijk voor de oorlog, in Afghanistan pakken. Het land werd beheerst door de nietsontziende Taliban en was het armste land ter wereld. Ook onze regering vond het nodig achter de Amerikanen aan te lopen. We stuurden soldaten en velen werden in het volstrekt onbestuurbare land gedood. Intussen heeft de nietsontziende Taliban het land weer volledig overgenomen. Andere landen zagen dat op tijd aankomen en evacueerden op tijd. Wij misten, weer, de slag. Amerika vond juist dit het moment om Afghanistan te verlaten. Na twintig jaar zinloze oorlog is het land terug bij af. En nog steeds het armste land ter wereld.

Kunnen wij nog een bijdrage leveren aan Afghanistan? Als we soldaten sturen, worden ze doodgeschoten. Voor educatie kunnen ze zelf wel zorgen: Taliban staat immers voor Student. Maar alle huizen zijn of door de Taliban of door luchtaanvallen kapot gemaakt. Geef prins Bernhard junior een enkeltje Afghanistan. Hij kan ze helpen want hij weet heel veel van huizen. En misschien kan hij de trotse Afghanen ook nog een Formule 1-circuit schenken. Max die de Grand Prix van het Tora Bora-gebergte wint: dat zou toch geweldig zijn!