Dweilen met de kraan open

Frank Masmeijer was vroeger profvoetballer, zanger en kroegbaas, maar wij kennen hem vooral als showmaster bij de NCRV. Hij verruilde zijn televisiecarrière voor de cocaïnesmokkel want dat was een beter verdienmodel. Voor smokkelen heb je andere skills nodig dan voor presenteren dus Frank liep tegen de lamp.
Het gerucht gaat dat Wim Lex Masmeijer gratie heeft verleend omdat de toenmalige kroonprins graag in zijn pyjama samen met zijn moeder naar de Helemaal alleen in je eentje show van Het lachende gebit keek. Ik geloof dat wel want het toen achttienjarige moederskindje liep een beetje achter op leeftijdsgenoten. Hoe dan ook rechtvaardigt de gratie voor Frank opnieuw de vraag: harddrugs legaliseren of niet?

Wat heeft het verbieden allemaal opgeleverd? Zonder volledig te zijn. Allerlei liquidaties zoals op de broer van een kroongetuige, een advocaat en Peter R. de Vries. Allerlei vergismoorden zoals op die lieve collega uit een ander buurthuis. Drugkoeriertjes die geronseld zijn op scholen en anders gewoon vakkenvuller bij de Albert Heijn geworden waren. Gerotzooi in havens en op bloemenveilingen. Vervuilde drugs. Politie die bijna al haar beschikbare tijd aan dit probleem moet besteden en niet meer kan klaverjassen. En ga zo maar door.
Laatst was er een thema-uitzending van Op1 over drugscriminaliteit. Onder meer aanwezig waren burgemeester van Rotterdam Aboutaleb, minister van Justitie Yesilgöz, het hoofd recherche, iemand van de haven en nog wat hotemetoten. Aboutaleb ergerde zich vooral want hij moest zijn spreektijd delen, Yesilgöz kakelde vooral Rutte na dat het een lange strijd zou zijn maar dat de War on drugs op den duur gewonnen zou worden. Maar zij straalden, net als de andere aanwezigheden, tussen de regels en vooral non-verbaal door voornamelijk Moedeloosheid uit. Het is dweilen met de kraan open. En: We weten het ook niet meer.
Van de vele gesprekspartners was er slechts één van de andere kant: een ‘recreatieve gebruiker’ die zijn coke via een dealer, misschien wel van Masmeijer, betrok. Hij lachte alles weg en stelde, tot woede van Abou voor, dat alles maar gelegaliseerd moet worden.

Maar is legaliseren wel zo’n goed idee? Tja. Je bent waarschijnlijk wél van al die moorden en vervuilde drugs af. Er lopen weer wijkagenten op straat en Albert Heijn kan zijn vacatures opvullen. Maar er zijn ook nadelen. Zoals dat het niet past bij het normen en waarden-beleid van Balkenende, maar die zijn we, nu Rutte de langst zittende premier is, allang weer vergeten. En dat de criminelen zich op andere business gaan storten of naar landen gaan waar harddrugs nog wél verboden zijn. Daarom moet je het internationaal aanpakken.
Want met de gratie aan Frank Masmeijer is nu ook officieel toegegeven dat de War on drugs verloren is.