Functie elders

De gemiddelde Nederlandse kiezer denkt als volgt: ‘Ik heb geen last gehad van de toeslagenaffaire, ik woon niet in Groningen en ik heb geen last van schrijnende armoede. Het interesseert me ook niet, zolang ik het maar goed heb en dat heb ik. Ik vind het ook niet erg dat er door de politiek gelogen wordt want dat gaat nooit ten koste van mij. Daarom stem ik op iets bekends. Dus op de coalitie.’

Nadat de door mij voorspelde uitslag bekend was, kon het proces beginnen. Wat is er allemaal tot en met 1 en 2 april, normaal de Nationale Grappendag, voor een keer omgedoopt tot Slechte Vrijdag, zonder volledig te zijn, gebeurd?
Er werden twee verkenners benoemd waaronder de uitermate zwakke minister Ollongron. Ze kreeg opeens corona en liet uitermate brisante aantekeningen fotograferen. Die gingen over het zeer kritische Kamerlid Omzigt, de luis in de pels van het kabinet, de man die de toeslagenaffaire aan de orde had gebracht. De onderste steen moest boven.
Er volgde een debat. Al direct bleek dat Rutte verantwoordelijk was voor de passages over Omzigt. Maar dat kon hij zich niet meer herinneren. Net zoals hij de toeslagenaffaire, het bonnetje, Hawija en honderden andere dingen destijds. Bovendien was hij eerder op de hoogte dan de andere fractievoorzitters maar hij wilde zijn bron, Jort Kelder, niet onthullen. Het debat was dertien uur liegen en bedriegen en er gaven vier verkenners acte de présence. Eigenlijk was naar groeiend gras kijken spannender, het was alleen spannend om te zien of deze ene leugen teveel Rutte zou opbreken: nee, hij kwam weg met een motie van afkeuring oftewel met een ‘Foei, Rutte!’

Rutte heeft een enorm bord voor zijn kop want wil door. Zijn partners in crime uit het vorige kabinet willen ook niet met hem verder. Een onmogelijke taak voor de nieuwe verkenner die welhaast de capaciteiten moet hebben van de aan het kruis gespijkerde Messias.
Een lange formatie is sowieso nu niet verantwoord. Het is corona en behalve dat zijn er nog een paar dossiers die NU met volle kracht moeten worden aangepakt. Zoals de toeslagenaffaire en Groningen. Hiervoor moet een kernkabinet zonder Rutte worden geformeerd, de rest kan zolang wel door ambtenaren worden gedaan. Het kabinet wordt geformeerd door beoogd premier Corona van Dissel en beschadigd Kamerlid Omzigt die zich ingevreten heeft in nagenoeg alle overige dossiers.
Als de hoofdproblemen zijn opgelost, kan er gedacht worden aan nieuwe verkiezingen en een missionair kabinet. Degenen die het land weer naar grote hoogten hebben gebracht, worden dan beloond. Rutte niet. Tegen die tijd is hij waarschijnlijk opgenomen in een Alzheimer-kliniek. Heeft hij al die jaren gesimuleerd, dan zoeken we voor hem gewoon een Functie elders.