Energie op?

Corona is voorbij want alle maatregelen zijn afgeschaft. We zijn vrij. Was het maar waar. Niet ver van ons vandaan woedt een oorlog waar ook wij veel last van hebben. De gewonde beer Rusland slaat om zich heen waar het kan en daar is Oekraïne de dupe van. We slaan de handen in elkaar, we zijn eensgezind en daarom zijn dubieuze landen als Turkije, Hongarije en Polen opeens onze grootste gabbers. Het is bemoedigend te zien dat er overal acties voor Oekraïne worden gehouden en overal massaal Oekraïners worden opgenomen. Overal ter wereld worden de Russische tegoeden bevroren of bezittingen in beslag genomen. Behalve in Nederland want we hebben een Jodocus als minister van Buitenlandse Zaken. Dus hebben we maar een… sanctiecoördinator aangesteld: tja.
Ondertussen is door de oorlog de inflatie op zijn hoogtepunt en de koopkracht op zijn dieptepunt. Dat komt vooral door de exorbitant gestegen energieprijzen. De overheid wil daarom de minst draagkrachtigen compenseren. Hoe en wanneer is niet altijd duidelijk. Toen ze bij het samenstellen van het nieuwe kabinet er opeens zoveel nieuwe ministers bij bedachten, zijn ze vergeten een minister van Communicatie aan te stellen. Ach, ik kom er wel uit, maar de onduidelijkheid is vooral vervelend voor de kwetsbare mensen die ik beroepsmatig help.

En juist die energieleveranciers maken er tijdens oorlogstijd een potje van. Ik ga geen namen noemen, maar mijn leverancier levert directe energie. Ondanks de prijzenstijging bestoken ze me met mailtjes met als boodschap: ‘U zit goed!’. En op de tv schijtlollige dus ongepaste commercials met een pipo in een groen overhemd. Omdat ik de gevolgen wilde weten, heb ik ze wel honderd keer gebeld. Dan krijg je een digitale blikken stem die zelf de verbinding verbreekt. Je kunt terecht bij een automatische chat die de vraag: ‘Hoeveel gaan mijn energiekosten stijgen?’ niet begrijpt. Of je komt terecht op een niet transparante site. Nee, ik wil een mens aan de lijn!!! Ik had intussen begrepen dat ik mijn vaste prijzen niet kon verlengen en ik kreeg een ondoorzichtige opgaaf van mijn nieuwe tarieven, het enige wat ik begreep was dat het veel hoger zou zijn. En inderdaad: ook mijn maandtarief steeg met 225%. U zit goed!
Nogmaals, ik los het wel op, maar de onduidelijkheid is vooral vervelend voor de kwetsbare mensen die ik beroepsmatig help.

Is de energie van de energieleveranciers op? Of durven ze hun klanten gewoon niet te woord te staan? Het zouden uitstekende soldaten kunnen zijn, aan de kant van Oekraïne natuurlijk. Net zoals ze zich voor hun klanten kunnen verstoppen, kunnen ze zich ook voor de Russen verstoppen. En wint Oekraïne de oorlog, is het weer vrede en zitten wij weer goed bij de energieleverancier!