Haantjes

Dit decennium begon knallend met vuurwerkshows in Australië terwijl dat halve continent in de hens staat en met weer eens een conflict in het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten is enorm groot en ligt op het scheidsvlak van de continenten Azië, Afrika en Europa. Kruitvaten in het gebied zijn onder meer Israël, Palestina, Syrië, Jemen, Saudi-Arabië, Irak en Iran. En met dat laatste land heeft de USA, die als een olifant door deze porseleinkast loopt, weer eens, ruzie. Kern van al die ruzies is dat Iran steeds machtiger wordt in het gebied en dat vindt de USA in verband met zijn hartstochtelijke liefdesrelatie met Israël niet leuk.

Het begon er mee dat Trump Soleimani, niet de Ajax-miskoop maar de Iraanse boef, liet vermoorden. De bondgenoten, met Nederland voorop, steunden de USA. Maar dit was gewoon een binnenlandse aangelegenheid. Vervolgens ontstond er een soap met aanslagen van Iran die expres mis schoten want ze zijn bang voor de USA. Later bleek dat ze wel degelijk per ongeluk raak hadden geschoten: er waren Amerikaanse slachtoffers. Ook, wederom per ongeluk, was er sprake van een MH17'tje: Iran schoot een passagiersvliegtuig uit de lucht. Een toestel van Ukraine Airlines: de Oekraïners hadden vanwege 17 juli 2014 beter moeten weten. Per ongeluk of niet, Iran had de USA wel degelijk getroffen: er zaten heel veel Canadezen in het toestel en dat zijn goede buren van Iran's aartsvijand.
Zoals zo vaak bloedde ook dit conflict weer dood om over te gaan in een nieuwe mogelijke aanleiding voor een Derde Wereldoorlog. Trump presenteerde een plan. In dat plan mag Israël nóg meer afpakken van de Palestijnen, zelfs hun wapens. Dan kunnen ze ook niet meer vechten. En dan heb je volgens Trump vrede...

Zover ik me kan heugen was er al lang voor de kruisiging van Jezus in Golgotha ellende in het Midden-Oosten en dat gaat maar door. Ook zijn er al heel veel Nobelprijzen voor de Vrede die kant op gegaan: welke vrede? En speciaal afgezant van de Verenigde Naties in Irak Jeanine Hennis doet niets.
Ik bedacht me dat het goed zou zijn als vertegenwoordigers van alle landen uit het Midden-Oosten, en dat zijn er veel, in het Vredespaleis in Den Haag gaan zitten en er pas uit komen als ze, eindelijk, een goed Vredesplan hebben. Dit zal wat naïef zijn: alle landen, alle haantjes, hebben andere belangen, het zal net zo eindigen als een gemiddelde klimaatconferentie: geen resultaat met als extraatje rollend over tafel. Maar hoe utopisch ook, het lijkt me goed om dit aan het begin van een nieuwe decennium te opperen: want nieuwe ronden, nieuwe kansen. Want ik, en met mij miljarden anderen, willen eindelijk eens vrede in dat gebied. Wie weet?...