Hamsteren!

Nu al wereldwijd bijna een miljoen besmettingen en vijftigduizend doden. Alle evenementen zijn afgelast. Samenkomsten mogen niet meer. Scholen zijn dicht, net als veel winkels. Zelfs het buurthuis waar ik werk is gesloten. De zorg maakt overuren. We werken thuis en zijn alleen buiten wanneer nodig. En, o ja, we houden anderhalve meter afstand. En het einde is nog niet in zicht.
Is dit 9/11? Is dit Katrina? Is dit de Tweede Wereldoorlog? Nee, het is corona, een onbekende vijand die heel veel slachtoffers maakt.

Behalve mooie initiatieven gebeuren er ook onverkwikkelijke dingen. Zoals mensen die met z'n allen op een kluitje in het park zitten waardoor minister Gabberhouse boos wordt wat tot gevolg heeft dat het voor niemand meer duidelijk is wat nu tot 1 juni en wat nu tot 6 april, intussen 28 april, is. Beurshandelaren en andere louche types die over de rug van corona onacceptabel geld verdienen. Criminelen die zogenaamd inzamelen voor het Rode Kruis en vervolgens met het geld naar de FEBO gaan. En criminelen die ouden van dagen aanbieden boodschappen voor hen te halen en vervolgens hun pinpas leeg plunderen.
Maar het ergste zijn de hamsteraars. Je moet je alleen afvragen in hoeverre je ze dit kunt verwijten: ze hebben meestal maar drie hersencellen. Ze zijn zich er waarschijnlijk niet bewust van dat Nederland een uitstekend voedsel producerend land is dus dat het niet nodig is. Ze zijn zich niet bewust dat al die helden uit de zorg die zich dood werken om hun dood te voorkomen mis grijpen als ze na een lange werkdag wat willen kopen. Waarom doen ze het? Zijn ze aangestoken door die grootgrutter die adverteert met: Hamsteren? Nee, waarschijnlijk worden ze bang gemaakt op Facebook en Twitter, hypen dus. Waarom hamsteren ze vooral wc papier? Dat is waarschijnlijk heel lekker bij de pasta. Het zijn dezelfde types die geen afstand houden. Zij hoeven dat ook niet, vinden ze, want ze hebben meestal een mondkapje, die trouwens voor de zorg bestemd zijn.

Winkelmedewerkers blijven beleefd, excuseren zich voor de situatie en doen hun stinkende best de schappen aan te vullen. Ik heb wel eens bedacht nu de sharia-wet in te voeren: hand eraf hakken bij hamsteren. Maar misschien gaat dat wel te ver in onze moderne samenleving. Dat we de hamsteraars en alle andere coronazondaars moeten aanpakken is duidelijk. Zet ze allemaal zonder mondkapje in een grote hal waar anderhalve meter afstand niet mogelijk is. Als ze spijt krijgen, doen ze een Heropvoedingsexamen Corona. Als ze slagen, mogen ze er uit, wél even testen op corona natuurlijk. De asociale hufter is dan veranderd in een onberispelijke burger. Welke hal dan? Ahoy natuurlijk: het Eurovisie Songfestival gaat tóch niet door.