Uw huisviroloog

Vorig jaar rond deze tijd voorspelde ik dat corona een maand later wel helemaal voorbij zou zijn. Niets is minder waar: corona tiert weliger dan ooit! Tijdens de talkshows gaat het al vanaf het begin van de pandemie alleen maar over corona, dat is niet leuk meer. En dat corona het leven meer dan ooit in zijn greep heeft, is de schuld van iedereen. Van de specialisten die niet met een mond spreken, van de ziekenhuizen die flink mekkeren maar onvoldoende anticiperen en ga zo maar door. En natuurlijk van de politiek met zijn zwabberbeleid. De maatregelen zijn generiek, men durft geen specifieke maatregelen te nemen. Dus anderhalve meter, mondkapje. Of slappe-hap-concessies zoals QR-code, booster en G2. Ondertussen is er een ware tweestrijd gaande tussen gevaccineerden en ongevaccineerden. De ziekenhuizen liggen vol met ongevaccineerde coronapatiënten. Geplande zorg kan dus niet doorgaan. En de talkshows blíjven over corona gaan. Zonder complotdenker te zijn en zeker zonder partij te trekken, durf ik dus te zeggen dat het de schuld van de ongevaccineerden is.

Moeten we dus niet verplicht vaccineren? Zoals in Oostenrijk en Duitsland? Nee, dat is een ander soort landen: uit het verleden blijkt dat die gedwee achter hun leiders aanlopen. Nederlanders zijn veel eigengereider. Maar er moét iets gebeuren! Iedereen vaccineren zonder het verplicht te stellen? Het kan! Als vrije keuze!
De ongevaccineerde komt alleen de winkel, of waar dan ook, binnen met QR-code. De Bewust Ongevaccineerde laat zich niet ringeloren, gaat naar huis en bestelt zijn eten. Daar wacht een onaangename verrassing: als hij geen QR-code kan laten zien, wordt zijn eten mee teruggenomen. Het is dus een kwestie van tijd dat hij uitgehongerd bij de supermarkt terug komt. Bij de supermarkt, want daar is een Priktafel waar hij zich als Vrije keuze kan laten prikken. Deze wordt bemand door iemand van de GGD maar omdat er een tekort aan prikkers is, kan het ook een student, een militair, een timmerman of een taakstraffer zijn. En de dan Bewust Gevaccineerde kan weer doen wat hij wil!
Zo zijn er nog meer prikmogelijkheden. Bijvoorbeeld voor de kerk staat een GGD’er in een priesterpak. Hij spuit de bewust ongevaccineerde gelovigen het Bloed van Jezus in. Want iedere reli wil hier wel een uitzondering voor maken. Ze krijgen vast in de gaten dat ze belazerd zijn, gewoon tegen corona zijn ingeënt, maar dan zijn ze wél veilig. Over meer mogelijkheden mag ons onvolprezen Outbreak Management Team nadenken.

Corona is dan snel weg. De tweedeling is voorbij. De geplande zorg kan weer doorgaan. En, vooral, de talkshows worden zonder Kuipers, Gommers, Osterhaus, noem ze maar op, weer leuk: ik verlang nu al naar Frans Bauer, Gerard Joling en Patricia Paay!