Monarchie tijdens koopzwakte?

Een vriend van mij heeft een vast energiecontract, dat heeft hij nog een paar jaar, en hij betaalt €80 per maand. Op Rijksoverheid staat dat een gemiddeld gezin door het energieplafond €2.280 per jaar bespaart. Nu staat er niet bij wat een gemiddeld gezin is, dus ik ga er vanuit dat hij dat ook is. 12 x €80 = €1.320 -/- €2.280: hij krijgt dus €1.320 terug. En omdat hij daar recht op heeft, heeft hij ook nog €1.300 energiecompensatie gekregen. De gestegen energieprijzen is voor hem dus een verdienmodel.
Maar voor de meeste mensen is de compensatie gewoon een druppel op de gloeiende plaat. En er wordt vergeten dat ook de boodschappenprijzen, de zorgpremie en de prijzen bij de FEBO stijgen. Je kunt ook met je verhoogde huurtoeslag compenseren, wordt er dan gezegd. Ja, maar ik heb een koopwoning?
Dit wereldvreemde kabinet is veel te laat, veel te zuinig, levert weer geen maatwerk, en is bovendien onduidelijk. Ja, mensen met een grote waffel zullen de weg wel vinden. Maar hoe zit het met blinde en dove tante Hannie drie hoog achter zonder computer?
De koning heeft intussen in de Troonrede zijn medeleven geuit. Om vervolgens de aan hem verstrekte torenhoge energiecompensatie níet terug te geven. Deze druppel doet de emmer overlopen: het is tijd voor een republiek. En juist nú kan het!

Want koningin Elisabeth is overleden. Ze was enorm populair. Waarom? Omdat ze als een paus in het harnas stierf en vergat te genieten? Omdat ze de immens populaire Diana niet steunde? Omdat ze haar vunzige zoon prins Andrew de hand boven het hoofd hield? Tja. We moeten constateren dat er meer mensen op de dode Elisabeth af kwamen dan op een concert van Sir Mick Jagger en zijn maten.
Het Verenigd Koninkrijk heeft nu een nieuwe koning. Nou ja, nieuw? Charles begint met werken op een moment dat een ander allang met pensioen is. En het is zo lang geleden dat hij zijn opleiding heeft genoten dat hij allang vergeten is hoe het moet. Maar hoezo Werken en hoezo Hoe het moet? Het betreft een louter ceremoniële functie die bovendien klauwen met geld kost. En bovendien uit de tijd vanwege de erfopvolging.

Stuntelige Charles lijkt, afgaande van wat ik op tv zie, helemaal niet happy met zijn nieuwe rol. Feit is dat het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste monarchie is. Dus ook een trendsetter. Als Charles, nu hij nog niet op de nieuwe munt staat, ermee stopt, dan zullen de andere monarchieën volgen en ook een president krijgen.
Dus ook Nederland. De paleizen worden AZC’s of gaan naar woningzoekenden die al jaren op de wachtlijst staan. En wat de monarchie kost, gaat naar armoedebestrijding!