Leeuwinnen

Kent u De Neve,Van Hasselt, Kamperdijk, Lutjes, Stol en Stom nog? Zij speelden in 1905 mee in de eerste voetbalinterland van Oranje. Toen we nog jaarlijks samen met Luxemburg vochten om de titel Slechtste voetballand ter wereld. Oké, er waren verder nog wat dipjes, maar er is intussen veel veranderd. Zowel Ajax, Feyenoord als PSV hebben een of meer keer de Europa Cup gewonnen, WE zijn Europees kampioen geweest, drie keer bijna wereldkampioen en we hebben met Cruijff de beste voetballer ter wereld voortgebracht.
Internationaal is voetbal by far de meest populaire sport ter wereld en er gaan triljarden in om. Tennissen in Engeland is leuk, fietsen in Frankrijk is leuk, skûtsjesilen in Friesland is leuk, maar we verlangen allemaal naar augustus omdat de bal dan weer gaat rollen. Dit gewoon omdat het de meest spectaculaire sport is.

Kent u Van de Bungelaar, Deen, Fuchs, Van Elderen, Schimbach en Van Asdonck nog? Zij speelden in 1971, een pensioengerechtigde leeftijd later, mee in de eerste vrouweninterland van Oranje. Vervolgens bleef de populariteit van het vrouwenvoetbal nog ruim veertig jaar achter bij het skûtsjesilen. Maar de laatste jaren hebben de Leeuwinnen een enorme inhaalslag gemaakt. Ze zijn Europees kampioen geworden, onlangs, uiteraard, tweede op het WK en WE hebben met Lieke Martens de beste voetbalster ter wereld voortgebracht.
Er zijn nog wel meer overeenkomsten tussen mannen- en vrouwenvoetbal. De rare manieren van juichen, de rare kapsels, het uiterlijk vertoon. De VAR die elke wedstrijd verknalt. Maar vooral de urenlange vooral zure analyses. Bij de vrouwen geen zure Johan Derksen maar onder leiding van de zure Daphne Koster die zelf geen mondiale finale heeft geweest een stel mopperkonten met als conclusie: het voetbal was slecht. Maar eh... die finaleplek dan?
Maar er zijn vooral verschillen. Vrouwen zijn bescheidener. Ze hoeven geen rondvaart door de grachten bij een tweede plaats. Maar misschien hebben ze dat wel geweigerd om mij, woonbootbewoner vlakbij de vaarroute, een plezier te doen. En, dat is terecht, er gaat veel minder geld in om. Want vrouwenvoetbal is gewoon veel minder populair. Straks zijn we deze WK-finaleplaats weer vergeten en komen we pas weer als er sprake is van een evenaring of een verbetering, dus over honderd jaar uit onze holen.

Maar vooral: vrouwen zijn vrouwen. Stop dus met dat vergelijken. En stop met die onzinnige analyses. Ook bij de mannen. Besteed die tijd in plaats van aan analyses aan emancipatie. Er is nu een mooie stap gezet door een vrouw de Super Cup bij de mannen te laten fluiten. Maar ook op andere terreinen is emancipatie nodig. Meer vrouwen aan de top. Een vrouwelijke premier. Emancipatieprogramma's als Het mooiste meisje van de klas zullen daar beslist toe bijdragen!