#marco-ali-jeroen-too

Waarom zou je nog aan een talentenjacht meedoen? Vroeger was dat nog wel eens lonend. Neem de grote muzikale talentenjachten zoals Soundmixshow en Idols. Die leverden wel wat beroemdheden op zoals Jamaï, Gerard Joling en Marco B., niet allemaal door het zingen trouwens. De formats waren namelijk nieuw, het was weer eens wat anders en dat trok kijkers aan. Vervolgens was de nieuwigheid eraf, werd het één pot nat. Shows als de X Factor en The Voice hebben nauwelijks namen opgeleverd die beklijven. Neem Sharon Kips, het schrielkippetje, beslist geen familie van de Leverworst. Ze had één bescheiden hitje en ging daarna uit pure ellende 24/7 in de Heer. Dus geen succes, en dan ook nog eens een wurgcontract. Nee, dan kun je beter op eigen kracht beroemd worden. Zo blijf je onafhankelijk, het is lucratiever, en zo bewijs je dat je meer talent hebt. Zoals Frans Bauer.

En doe je tóch mee, dan krijg je als kandidaat vrijwel zeker te maken met seksuele intimidatie. Dat bleek uit de documentaire BOOS over de beerput bij The Voice. Gemaakt door iemand die zich in het verleden ook schuldig heeft gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar dat vergeven we hem, want hij heeft zijn excuses aangeboden. Eerst kwamen de wandaden van drie veelplegende viespeuken aan de orde, te weten de eerder genoemde winnaar van de Soundmixshow, zijn muzikale vriend en partner in crime en de zwager van de grote baas. Vervolgens een groot interview met de grote baas wat veel opzien baarde. De publieke opinie: nee, niet meisjes moesten aangifte doen, het lag niet aan de meisjes, welnee, vrij vertaald, jongens moesten hun lul achter hun gulp houden. Iedereen was BOOS, dan wel oprecht dan wel omdat alle anderen anders BOOS op hen zouden worden.
Maar het was duidelijk. Dit was veel en veel groter dan #metoo in 2017. En dit was nog maar het topje van de ijsberg. Werk aan de winkel dus! Het begon veelbelovend met een grote demonstratie tegen seksueel overschrijdend gedrag in Amsterdam. Maar al direct werden Alle talkshows besmet door de roddeljournalisten, met voorop die vreselijke Angela de Jong, die elkaar zwart aan het maken waren. En dan ging het nauwelijks over de inhoud, het ging puur om het eigen gewin. Gemiste kans.

Maar het is gemakkelijk op te lossen. De medische wetenschap is tegenwoordig zo knap: geef de viespeuken een injectie waardoor ze totaal geen seksuele gevoelens meer hebben. Geef ze daarna hun welverdiende straf, die mogen ze natuurlijk niet ontlopen. Als ze terug komen, zijn ze weer volledig inzetbaar in de maatschappij. Zelfs als kleuterleider, leraar of zelfs coach bij een talentenjacht. Die dan allang niet meer bestaan want echt succesvol zijn ze niet.