Om niet

Het Toeslagenschandaal welke duizenden gezinnen heeft gedupeerd met als eindverantwoordelijke gladjakker Hoekstra is een misdaad. Maar door de overheid gepleegd dus, waarschijnlijk, niet strafbaar.
De miljardensteun aan de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij van ons belastinggeld met als eindverantwoordelijke gladjakker Hoekstra is een misdaad. Maar door de overheid gepleegd dus, waarschijnlijk, niet strafbaar.
Maar Sywert, die met zijn ‘om niet’ mondkapjesdeal ons allemaal voor vele miljoenen heeft opgelicht, is geen overheid. Hoe zit het dan daarmee?

Ik maakte voor het eerst kennis met Sywert bij De Wereld Draait Door. Wat hij deed voor de kost, werd niet duidelijk. Matthijs had het vermogen om ons via zijn programma op te zadelen met allerlei BN’ers die niet goed of niet leuk zijn. Voorbeeld is Pieter Derks, waarschijnlijk zijn buurjongen, maar een waardeloze cabaretier. Maar daar waar Pieter een ontzettend aardige jongen is, is Sywert een ontzettende gladjakker.
Met zijn vlotte babbel en zijn vrome smoelwerk werkte hij zich binnen bij het CDA, waar hij zelfs mee mocht schrijven aan het verkiezingsprogramma. Met zijn vlotte babbel en zijn vrome smoelwerk creëerde hij een enorm netwerk. Op het moment dat iedereen hem vertrouwde als de ideale schoonzoon sloeg hij, met zijn onzichtbare kompanen, toe: de mondkapjesdeal ‘om niet’. Het is onbegrijpelijk dat de nu krokodillentranen huilende gepokt en gemazelde vrijwillig meewerkende bedrijven als Randstad en CoolBlue zoveel boter op hun hoofd hadden. Dus aan iedereen die niet goed functioneert maar tóch geld wil verdienen: solliciteer daar want je wordt zéker aangenomen. Aan het geld komen was gemakkelijk: Sywert is een slimme jongen en wist van het Toeslagenschandaal dat de administratie van een overheid nog brakker is dan die van een net opgericht buurthuis.
Bij Buitenhof huilde Sywert krokodillentranen. Er werd een ding duidelijk maar dat wisten we al: hij had de boel belazerd. Koningin Wilhelmina Fonds was roomser dan de paus om te zeggen dat ze het geld van Sywert, of liever: van ons, niet wil. Hij moet het maar teruggeven aan het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport. Maar dat is Sywert echt niet van plan! Helaas hoeft hij dat ook niet: de diefstal is weliswaar een misdaad maar, helaas, legaal.

Walgelijke figuren als Sywert werden vroeger met beide armen en benen aan vier paarden gehangen en gevierendeeld. Of, minder bloeddorstig, met pek en veren over de grens gezet. Dat is niet meer van deze tijd. Straf hem op een moderne manier. Laat KLM ons dus een dienst bewijzen in ruil voor de miljarden staatssteun: gooi Sywert boven een ver weggelegen onbewoond eiland uit het vliegtuig. En gooi als herinnering een doos mondkapjes ‘om niet’ na: wij hebben er niets van gebruikt.