Corona out, oorlog in

Ernst Kuipers stond bekend als een saai, streng lid van het niet met één mond sprekende Outbreak Management Team. Maar als minister is hij een held! Hij zit er nog maar een maand en nu al zijn alle coronamaatregelen afgeschaft. Dus corona is voorbij. Dankzij hem!
Dat is een veelbelovend begin van het nieuwe kabinet. Dankzij de prestaties van Ernst zullen ook de andere leden geïnspireerd raken. Dus zal staatssecretaris De Vries de Toeslagen-ellende snel oplossen. En staatssecretaris Vijlbrief de gedupeerden van Groningen snel compenseren. En ga zo maar door. En… minister Ollongren de oorlog in Oekraïne snel beëindigen…

We hobbelen van de ene in de andere ellende: dacht je na twee jaar corona vrijheid blijheid dan begint de oorlog. Poetin heeft al een hele reeks misdaden tegen de mensheid op zijn naam staan. Een kleine greep: hij heeft ons Ruslandjaar verknald, hij viel de Krim binnen, hij liet een passagiersvliegtuig met 300 man uit de lucht knallen en hij liet spionnen vergiftigen. Het punt met Poetin is dat je weet dat hij een misdaad gaat plegen maar nooit waar en vooral niet wanneer. De inval in de soevereine staat Oekraïne is de emmer, die al vol was, die de emmer liet overlopen. Een zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis!
Gelukkig slaat de wereld zijn handen ineen. Er zijn sancties tegen het geïsoleerde Rusland. Er zijn veel steunbetuigingen en gelukkig is er ook veel hulp. Europa laat plotseling zien dat het wel degelijk snel op één lijn kan staan: misschien moet Hongarije zich vaker van zijn betere kant laten zien. En de hele Verenigde Naties veroordeelde de inval, slecht één land niet: Rusland. Ook de Nederlandse Spoorwegen toonde zijn goede wil. Op vertoon van paspoort mogen Oekraïners gratis met de trein. Maar je paspoort raak je toch gauw kwijt in oorlogstijd? Maar ze hebben hun treinen in ieder geval wél in de kleuren van de Oekraïense vlag geschilderd. Natuurlijk zijn er ook wat dissonanten. In Nederland heeft Poetin een buikspreekpop met de naam Baudet. En zijn buikspreekpop in Amerika is geen president meer: Trump heeft wél al gezegd dat dit onder hem nooit zou zijn gebeurd…Maar waarom wordt er voor Oekraïne geen uitzondering gemaakt en worden ze gewoon volwaardig lid van de NAVO? Is dit puur Regelboekjeswerk waardoor ook de Toeslagenellende begon? Of is dit voorzienigheid? Denkt men aan het verleden? Is men bang voor een nieuw… Warschaupact?...

Corona bestond uit ontelbaar veel onzichtbare mannetjes met stekeltjes die twee jaar hebben geheerst en eindelijk lijken te vertrekken. Poetin is een klein mannetje die er al veel te lang is, een kat in het nauw die rare sprongen maakt, levensgevaarlijk dus. Deze pandemie moet ogenblikkelijk worden gestopt!