Samenvoeging

‘Pfff,’ zuchtte ik direct na de verkiezingsuitslag. ‘De oude coalitie, die verantwoordelijk is voor het toeslagendebacle en ons land in de afgrond heeft gestort, gaat gewoon weer verder. Over een week hebben we een nieuw kabinet.’
Het liep anders. Er is veel gebeurd maar eigenlijk ook weer niets. Voor wie de afgelopen zeven maanden onder een steen heeft gelegen de belangrijkste gebeurtenissen in een nutshell. Een doodzieke informateur die een opmerking over een doodziek koekoeksjong liet fotograferen. Een wankele premier die alleen maar een zetje hoefde te krijgen, maar dat van zijn naar het pluche hunkerende rivale niet kreeg. Aan de ene kant partijen die niet wilden praten en aan de andere kant partijen die niet mochten praten. Hordes bewindslieden die het zinkende demissionaire schip verlieten en vervangers die uit het bejaardenhuis werden gehaald. En Kaag die maar over vernieuwing kraaide. En de problemen in het land werden alleen maar groter.
Dus werd onlangs afgekondigd dat er… met de oude hap verder zal worden gepraat. Er is nog niet eens gepraat maar de eerste relletjes zijn er al. En onder leiding van wie wordt gepraat? De informateurs zijn op.
Als dit zo door gaat, en dat gaat het, is er nog geen nieuw kabinet als ik tussen zes plankjes lig.

En dan is er ook nog de coronapas. Ingevoerd omdat (vul in wat je wilt want ik heb het niet gehoord). Ze zeggen dat dit voor een tweedeling zorgt: ach welnee, minstens voor een vierdeling want er zijn vier groepen. Zij die het allemaal gescheten vinden en er gewoon een nemen omdat ze dan overal in kunnen, tot die groep behoor ik. Zij die hartstochtelijk voorstander zijn van de coronapas, veel van hen houden ook nog anderhalve meter afstand want dichterbij komen vinden ze eng. Zij die hartstochtelijk tegenstander zijn van de coronapas, de wappies en zij die te lui zijn om naar de priklocatie te komen. En zij die graag een coronapas willen zoals de bejaarden, de doven en de blinden maar er geen krijgen omdat de overheid nauwelijks uitlegt hoe je zo’n pas kunt verkrijgen.
En of dat nog niet genoeg is, laat een lid van het kabinet afkomstig uit een wappiegemeente ook nog eens weten dat ze zo’n pas niet zit zitten. Ze moet er dus uit. Maar Teflon Mark blijft wéér zitten.

Kabinetsformatie en coronapas: het zijn twee voorbeelden van veel dingen die hier mis gaan. Dat werpt de vraag op: heeft onze bananenmonarchie bestaansrecht? Nee! Samenvoeging met Duitsland ligt misschien gevoelig. Maar met België kan uitstekend. Toen zij het wereldrecord land zonder missionair kabinet braken, ging het daar prima. En hun nationale viroloog Marc van Ranst heeft veel meer aanzien dan onze Ab Osterhaus!