Protocollen

Premier Rutte heeft het de eerste twee maanden van de coronacrisis zeer goed gedaan. Nu zijn VVD daardoor een onoverbrugbare voorsprong op zijn concurrenten heeft genomen, denkt hij de teugels te kunnen laten vieren.
Mondkapjes waren eerst niet nodig, nu moeten ze opeens in het openbaar vervoer: Rutte lijkt wel een windhaan. En de motivatie is onnavolgbaar. Er gaan wat nieuwe branches open. Maar de kapper woont boven zijn zaak en de kroegloper waggelt na sluitingstijd die honderd meter gewoon naar huis. Die gaan niet met de bus. En waarom het pas moet als de bussen weer volgens normaal dienstrooster gaan rijden, is al helemaal onbegrijpelijk. Dan zitten er minder mensen in de bus. En dan zit ik die enkele keer dat ik met het openbaar vervoer ga als enige in de bus met een mondkapje. Voor joker dus.
Je mag wel buiten sporten maar de sportscholen mogen pas later open. Ik zie het verschil niet: ik zit op een buiten- en op een binnensportclubje. Wat is het verschil tussen binnen en buiten springen? Volgens Rutte zweet je binnen. Nou, ik ben een uur terug van buitensport en het zweet gutst nog steeds langs mijn lichaam. Dit is dus weer terug gedraaid. Windhaan.

Minister Gabberhouse maakt het nog bonter. Na zijn pathetische rondje met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) fietsen door het Vondelpark hebben we hem niet meer gezien. Dan is hij uniforme landelijke protocollen met betrekking tot corona aan het schrijven, dacht ik. Welnee, dat laat hij over aan de gemeentes. Die de handhaving overlaat aan boa's zonder middelen. Waar diezelfde Gabberhouse voor zou moeten zorgen. Waardoor in de ene gemeente een doodsbange boa een samenscholing van duizend man maar laat lopen. En in een andere gemeente een overijverige boa drie man bij elkaar een fikse boete geeft voor samenscholing. Met een strafblad tot gevolg.
De oliedomme media werken ook niet mee. Er is een onderzoek wat zegt dat anderhalve meter in de buitenlucht geen enkele invloed heeft op de verspreiding van het coronavirus. Het wordt gepresenteerd als breaking news maar het onderzoek bevindt zich in een embryonaal stadium, is nog lang niet bewezen. Maar dankzij deze berichtgeving is het bij drie graden boven nul een zootje in Nederland. En het compliment van Rutte dat we het allemaal zo goed doen, werkt ook al niet mee. Maar ja, hij is nu al verzekerd van nog een paar jaar Torentje.

De bossen, parken en stranden stromen dus vol. dat is erg. Maar het ergste zijn die huichelaars op Facebook en Twitter. Die foto's plaatsen van overvolle bossen, parken en stranden. Met als onderschrift: 'Ze vragen zelf om een tweede coronagolf.' Maar waar waren ZIJ dan toen ze die foto's namen???...