Sambal bij?

Het coronavirus begon als een ver-van-bed-show. Totdat het zich via de Chinese Muur over de hele wereld verplaatste. Toen het virus in Nederland was geland, was ook het paniekvirus op zijn hoogtepunt. Uiteraard werkt de ondeskundige uitleg van de deskundigen ook niet mee maar dat neemt niet weg dat de reacties hier lachwekkend zijn. Via Chinese webwinkels als Ali Express worden vrachten handzeep, mondkapjes en houdbaar voer aangeschaft. De thermostaat wordt hoger gezet omdat het coronavirus niet tegen hitte zou kunnen. Het gelijknamige bier wordt niet meer verkocht. Als het aantal besmettingen zich hier op deze schaal doorzet, heeft straks iedereen het coronavirus. Behalve ik, want ik drink geen Corona-bier!

Wat een onzin! Als u zich door elkaar laat gek maken, als de deskundigen het niet kunnen uitleggen, zal ik dan maar een poging wagen? Er is niets bijzonders aan de hand. Het coronavirus is een nieuw fenomeen, net als destijds de Mexicaanse griep (Corona?) en SARS. Door die onbekendheid, door dat men niet direct weet wat men moet doen, is er veel aandacht voor, dus ook veel paniek. Een coronabesmetting levert wellicht een ziekte op maar de kans dat je er aan dood gaat, is net zo klein als dat je de hoofdprijs in de Postcodeloterij wint. Er gaan veel meer mensen dood aan het gewone griepvirus maar dat is te gewoon om daar veel aandacht aan te besteden. Ook levert het coronavirus minder doden op dan het niet uitkijken met oversteken vanwege het aan de fatale gevolgen van het coronavirus denken.
Ten slotte zeer geruststellend: een virus gaat vanzelf weg. In China loopt het aantal besmettingen al flink terug. Nog even en de talkshows kunnen in plaats van viroloog Ab Osterhaus gewoon weer clown Bassie uitnodigen. Tegen de tijd dat de Spelen in Tokio beginnen, weet niemand meer wat het coronavirus ook alweer was. De aandacht die Tokio nu vraagt voor het virus is absoluut geen panikeren: welnee, ze willen in de tijd dat er alleen maar aandacht is voor corona ook even aandacht voor hún Spelen.

Maar tegen de tijd dat het virus voorbij is, is het misschien te laat voor het toch al met uitsterven bedreigde Chinees-Indisch restaurant. Flauwe grappenmakers nemen onze gele vrienden op de rijstkorrel en mensen die niets van virussen begrijpen, de overgrote meerderheid, komen niet meer bij de Chinees. En dat terwijl een Chinees-Indisch restaurant niet eens Chinees is, Frans Bauer heeft er in dat hele grote China niet één gevonden. Net als Frans zelf is het nationaal erfgoed. Dus red de Chinees van de ondergang en ga er massaal heen voor zo'n heerlijke gezonde maaltijd met gratis sambal. Of voor zo'n prachtige kalendel aan het eind van het jaar!