SpoofING

Drie zogenaamde instituten van nationale trots waren deze week in opspraak. De koning bewees met zijn vakantie naar Griekenland weer eens lak te hebben aan de mores: het zoveelste inkoppertje om de monarchie eindelijk eens af te schaffen. De KLM had geen plek meer voor de twee oudste prinsesjes: het zoveelste inkoppertje om de toegezegde staatssteun niet door te laten gaan. En ook de ING Bank maakte het voor de zoveelste keer te bont.
Toen ik destijds bij de toenmalige PTT terecht kwam, moest ik een girorekening nemen bij de Postbank. Een prima bank, je zaken regelde je via een vriendelijke medewerker aan een loket, je werd niet belazerd. Intussen is de energieke staande leeuw erbij gaan liggen en heet het ING. Een gigantische bank met veel discutabele producten, waarvan ze alle kantoren sluiten, de medewerkers zijn vervangen door pinautomaten waar je kilometers voor moet lopen, en je bankzaken doe je met een rammelende ING-scanner. Overstappen is zinloos, want je komt van de regen in de drup.

Ja, de staatsschuld is intussen afbetaald. Maar ING is onophoudelijk negatief in het nieuws, bijvoorbeeld met belastingfraude en witwassen. En het was de vorige topman, graaier Ralph H., alleen maar om zijn bonus te doen en niet om het welbehagen van zijn clientèle.
En nu is ING weer bezig met spoofing. Ze bellen je op en vragen je geld over te zetten en weg is je geld. Pas na lang kwam ik er achter dat dit andere oplichters betrof: ‘na lang’ want ik zag de ING hier zelf ook wel toe in staat. Hoe dan ook, ze waarschuwen de klanten nauwelijks over deze fraude. Ze hebben ondanks hun woekerwinsten kennelijk ook geen goede cyberafdeling om de fraudeurs op te kunnen sporen. En het ergste: ze vergoeden geen cent als je er in bent getrapt. ‘Ja maar u heeft zelf het geld overgemaakt’: ja, zo lust ik er nog wel een paar.

Omdat de andere banken geen haar beter zijn en omdat er eigenlijk geen verschillen in banken zijn, is het aan te bevelen alle banken in een staatsbank te integreren, maar dan met het serviceniveau van de toenmalige Postbank. Deze bank maakt geen winst, is dus veel goedkoper en bovendien overzichtelijker. We noemen de nieuwe bank De Nederlandsche Bank. Die bestaat toch al? Ja, maar de functie van toezichthouder gaat naar het Ministerie van Financiën. Dat gaat bij de Belastingen toch ook niet goed? Dat is gewoon een kwestie van goede mensen aannemen, nu met corona lopen er genoeg werkloos rond. De nieuwe bank heeft uiteraard een groot kantoor in Lagos want van daaruit vindt veel ellende plaats. Het bespaarde geld gaat terug naar de belastingbetaler en naar de slachtoffers van… spoofing.