Taxichaufeurskoffiehuis

Pas bij George Floyd kwam de hele wereld in opstand, dit terwijl racisme in Amerika al eeuwen welig tiert. De eerste grote demonstratie in Nederland was op de Dam. Het ultrarechtse en oliedomme gedeelte van de gemeenteraad probeerde burgemeester Femke pootje te lichten en dat is, gelukkig, niet gelukt en zou ook nooit gelukt zijn in het Havanna aan de Amstel. Maar ze hebben wél voorkomen dat het niet ging over het belangrijke onderwerp Racisme maar wéér over Corona. De praattafels op tv bestonden aanvankelijk ook alleen uit braafneuzen die schande spraken van Femke. Eindelijk durfden de praattafels het onderwerp waar het om ging aan de orde te stellen: Racisme. Het viel op dat de presentatoren geen vragen durfden te stellen aan de extreme kant van Black Lives Matter. Er kon zomaar gezegd worden: ’Iemand die iets van mijn kroeshaar zegt, is een racist.’ Maar waarom dan??? De andere extreme kant, de pure racisten, kwamen sowieso niet. Die posten veilig vanaf Twitter en Facebook allerlei dingen over het Nederlandse cultuurgoed. Daar hoort de Taal volgens mij ook bij maar de posts zaten vol met spelfouten. En het brede midden werd maar helemaal niet uitgenodigd. En het ging alle kanten op. Behalve de goede.


En Rutte, niet bepaald een bruggenbouwer op dit onderwerp, vond het als Spuit 11 ook nodig om te zeggen dat Zwarte Piet niet meer kon. Mijn mening over Zwarte Piet vanaf het begin van de doodgelopen discussie: Het gevoel dat je wordt gediscrimineerd, ook al is dat maar bij één persoon, is vele malen erger dan het gevoel dat een traditie wordt afgepakt, dus schaf Zwarte Piet af. Maar ik word niet gehoord want ik behoor niet tot een uiterste! Mijn mening over het Racismedebat: Die wordt gekaapt door beide uitersten, men luistert niet, met overschreeuwt elkaar, en de zwakke media grijpen niet in. Het debat heeft zich ontwikkelt als in een Taxichauffeurskoffiehuis. Degene met de grootste waffel heeft gelijk of liever: is de enige die men kan verstaan.
Maar dat gelul moet stoppen! In plaats van nader tot elkaar te komen, drijven we steeds verder van elkaar af. Dat was al zo bij Pim Fortuyn. Bij Theo van Gogh. Bij Zwarte Piet. En we zijn er, dus, nog steeds niet klaar voor.


Terug naar corona. Vanwege corona is de armoede toegenomen, zijn er meer kwetsbaren gekomen, die ook lekker moeten kunnen blijven eten. Wit, zwart, Black Lives Matter, Lives Matter, Derksen, Akwasi: kom bij elkaar in een kookruimte en kook voor deze mensen. Je zult zien dat je door Doen dichter bij elkaar komt dan door Praten. Maar hoe komen we aan het geld daarvoor? Zullen we de steun voor het lelieblanke KLM halveren?