War on drugs

Ruim een maand nadat de kruitdampen zijn opgetrokken, is er eigenlijk weinig gebeurd. Ik bedoel niet de kruitdampen van de boerentrekkers maar van de moord op de advocaat.
Naar aanleiding van de moord op Wiersum hebben sommige juristen bewaking gekregen. Zeggen ze. Maar desondanks heeft Inez Weski, de advocaat van hoofdverdachte Redouan Taghi, haar verdediging opgegeven. Diezelfde Taghi zou in Bahrein rond hangen. Maar ze hebben hem nog niet. Logisch, dat land is veel te groot om hem te traceren. Er is dus eigenlijk niets gebeurd.

'Het lijkt hier wel het Wilde Westen', sprak burgemeester Van der Laan van Amsterdam eind 2012 naar aanleiding van al die liquidaties in het criminele circuit. Hij kon er verder ook niet veel aan doen. Sterker: Het werd alleen maar erger.
En dan bedoel ik niet Willem H. en zijn eeuwen durende proces over een paar liquidaties. Dat toonde alleen aan dat de rechtsgang traag werkt. Een noviteit in dit proces was de kroongetuige. Een kroongetuige is een topcrimineel die in ruil voor volslagen onbetrouwbare informatie over een andere topcrimineel een beloning krijgt. Werkt dus ook niet.
Het is nu dweilen met de kraan open. Zwakbegaafden pubers die niet aangenomen worden voor een krantenwijk of een bijbaantje bij Albert Heijn worden geronseld. Ze beginnen veelal als drugskoerier. De volgende stap is huurmoordenaar. Liquidaties, afrekeningen en onthoofdingen zijn aan de orde van de dag. En ook vergismoorden want het blijven zwakbegaafden. Ook in de zaak-Taghi is sprake van een kroongetuige. Zijn broer is intussen geliquideerd. Net als de advocaat van de kroongetuige.
Houdt het dan nooit op?

War on drugs is een wat rare term want de oorlog is allang verloren. De criminelen hebben met overmacht gewonnen en geven de overwinning niet meer uit handen. Desondanks blijven wij onbetrouwbare kroongetuigen en incapabele agenten inzetten en dat kost klauwen met geld.
Stop daarmee en legaliseer alle drugs! Je bent dan van alle ellende af: liquidaties, geldverspilling. Bovendien, bijkomend voordeel voor de volksgezondheid, zullen er minder drugs worden gebruikt. Verboden vruchten zijn aantrekkelijker. Stel dat als je nu de handel op frikandellen strafbaar stelt, dan is binnen een jaar driekwart van de bevolking obees. Verder is legaliseren goed voor de werkgelegenheid: sigarenhandelaren en benzinepompen verdienen er een dikke boterham bij. Ten slotte kan de overheid behalve accijns heffen ook zijn preventieve taak vervullen. Zoals op zakjes heroïne de tekst: Heroïne kan de bloedsomloop verminderen en veroorzaakt impotentie.
Maar wat doen we met het overgebleven geld en met de overbodige agenten? De agenten zetten we in voor bekeuringen op appen in het verkeer. En met het geld kopen we nieuwe trekkers voor de boeren die hun exemplaar tegen een provinciehuis stuk hebben gereden.