Wir schaffen das nicht

Voor wie het nog niet wist: we hebben een totaal wereldvreemd kabinet. Want ze willen ook van huiseigenaren de koopzwakte als gevolg van de gestegen energieprijzen en supermarktprijzen compenseren met het verhogen van de… huurtoeslag. Voor wie het nog niet wist: we hebben al sinds recordhouder Rutte kabinetten die problemen ontstaan door menselijke fouten zoals de toeslagenaffaire en Groningen niet binnen een jaar adequaat kunnen oplossen.
Een van die dossiers is het asielzoekersvraagstuk. Hoeveel bewindslieden zijn daar niet op stuk gelopen? En voor de zoveelste keer is er een brekebeen opgezet: een totaal mislukte ex-wethouder uit de hoofdstad. Nu zijn Ter Apel, weer, en Albergen in het nieuws. Ter Apel omdat het voor de zoveelste keer dweilen met de kraan open is. En Albergen vanwege de soap rond het nieuwe AZC.

Eerst maar even die veiligelanders, de, relatief kleine, groep die volgens de specialisten ook verantwoordelijk is voor het muiten. Het kabinet Probeert Nederland zo onaantrekkelijk mogelijk voor ze te maken: nee, je moet ze tegen houden. En zijn ze tóch binnen zo snel mogelijk zonder verblijfsvergunning uitzetten.
Je moet je volledig concentreren op terechte asielzoekers. Die uit oorlogsgebieden komen. Kijk je naar de problematiek, dan moeten er veel meer AZC’s komen. Of de burgemeesters nou willen of niet. Want ik kom vaak genoeg in Zeeland om te weten dat Nederland niet vol is. Een AZC geeft misschien wat overlast: dus zorg voor extra politie en beveiligers. De mensen in de AZC’s hebben problemen: zorg voor hulpverleners en regel een taaljuf. Ze moeten ook ontspannen dus zet er een buurthuis neer. Zorg voor een prettige ruimte, zorg ook voor privacy, ook moet het AZC al geschikt zijn voor gezinshereniging: er moeten dus klusjesmannen aan de slag. Het mes snijdt aan twee kanten: al deze nieuwe AZC’s, al deze functies is goed voor de werkgelegenheid.
Dan ben je er nog lang niet want die mensen moeten daar niet zoals nu een eeuwigheid blijven. Zorg er voor dat de administratieve winkel die de verblijfsvergunning oplevert binnen een paar weken geregeld is, hier is al een heel ministerie voor, die moeten alleen wat sneller werken. En dan moeten die mensen woningen hebben. Containerwoningen is voorlopig ook goed. Hugo, ga eens aan het werk. De gemeente Utrecht kan het. Waarom kunnen anderen es nicht schaffen?
Dit is toch niet zo moeilijk allemaal?

En dan die klojo’s die mensen die huis en haard hebben ontvlucht als een stuk vuil zien. Die hun kinderen laten protesteren tegen hun komst: hoe laf kun je zijn? Die geven we een taakstraf in een AZC. Doel is dat ze Menselijk worden. Lukt dat niet dan sturen we ze naar brandhaarden als Oekraïne, Somalië of Afghanistan.